Felmérés

2024.07.21. 15:25

Havi 150 ezret költhetünk a boltokban

A kereskedelemben elkölthető havi jövedelemben közelebb van Heves megye az országos átlaghoz. A havi jövedelem kevesebb mint felét költhetjük el az üzletekben.

Tóth Balázs

Hat és félezer euró, egészen pontosan 6517 euró volt az átlagos kereskedelmi vásárlóerő Európában, 2023-ban a GfK piackutató felmérése szerint. Kui János a GfK geomarketing termékeinek szakembere szerint a kereskedelmi vásárlóerő azt mutatja meg, hogy a lakosság az átlagos összes jövedelmének mekkora részét költheti el az üzletekben. Ez az arány ma Magyarországon közel 50 százalék, azaz az összes rendelkezésre álló jövedelmük felét a kiskereskedelemben költik el a lakosok.

A 25 vizsgált európai ország lakosai összesen közel 3400 milliárd euróval rendelkeznek, amelyet a kiskereskedelemben költhetnek el. Az éllovas Luxemburgban a kiskereskedelmi kiadásokra az emberek 12 ezer 67 eurót fordíthatnak, ami több mint 85 százalékkal az európai átlag felett van. A második és harmadik helyen Svájc és Dánia áll. Németország van a legközelebb az átlaghoz, ahol az emberek 6 ezer 667 euró kereskedelmi vásárlóerővel rendelkeznek.

Összességében a 25 országból 13-ban az egy főre jutó kereskedelmi vásárlóerő meghaladja az átlagot, ezzel szemben 12 országban átlag alatti. Románia áll az utolsó helyen 2 ezer 986 euróval, ami az átlag alig 46 százalékának felel meg. Magyarország a Visegrádi és a szomszédos országokkal együtt a rangsor utolsó harmadában található 4 ezer 572 eurós átlagos kiskereskedelmi potenciállal lakosonként.

Míg a hagyományos vásárlóerőt tekintve Heves vármegye az országos átlag 94,3 százalékán állt tavaly, a kereskedelmi vásárlóerőben majdnem elérte az átlagos szintet, 99,62 százalékot mért a piackutatót cég. A 4 ezer 554 euróval – amely nagyjából éves szinten 1,8 millió forintot jelent, havonta pedig 150 ezer forintot – Heves a megyék sorában a hetedik, csak Budapest, a főváros környéki vármegyék, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest, továbbá Veszprém és Tolna előzik meg. A klasszikus vásárlóerőben tavaly Heves a nyolcadik volt. A megye normál vásárlóerejéhez képest a kereskedelmi 44 százalék körüli arányt jelent, azaz az elméletileg elkölthető jövedelem 56 százaléka annyira mégsem szabadon elkölthető, azt számlák befizetésére, hitelekre, lakással, esetleg gépkocsival kapcsolatos kiadásokra fordítják az emberek. A Heves vármegyei kereskedelmi vásárlóerő az európai uniós átlag 69,87 százalékát teszi ki, egyébként pedig 57,7 százalékát.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete a KSH szerint az idei első negyedévben 414 ezer forint volt havonta (a mediánbér pedig 331 ezer forint körül lehetett) megyénkben, a részmunkaidősök, nyugdíjasok jövedelmére vonatkozó idei adatok nem állnak rendelkezésre.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!