Aktív turizmus

2024.08.28. 06:54

A via ferratázókra, sífutókra, extrém sportolókra is céloznának a Mátra fejlesztésével

Számos kiemelt projektet felsorol a Mátra aktív turisztikai fejlesztési terve. A Mátra fejlesztési programja próbálja menteni a téli sportokat, de egyben négyévszakossá tenni a síterepeket, s kiszolgálni a kerékpározni, extrém sportolni vágyókat.

Tóth Balázs

Kiemelt projektek és más, támogatásra esetleg érdemes fejlesztési tervek is szerepelnek a Mátra aktív turisztikai fejlesztési programjában. A kiemelt projektek közé harminchárom tartozik a dokumentum alapján, ilyen a Mátraháza-Veronika-rét-Kékestető közötti, 2375 méter hosszú, tíz személyt szállítani képest kabinos felvonó, valamint Mátraházán látogatóközpont kialakítása, a tévétorony háromágú épületrészének aktív funkciókkal való megtöltése (mászófal, játszóház, ökumenikus kápolna, szélcsatorna), a kilátók fejlesztése (felújítás, illetve egy műanyagpadlós körüljáró rész létesítése szerepel a tervek közt), egy 380 méter hosszú kékestetői lombkorona sétány kialakítása. A csúcsot jelző követ áthelyeznék a valódi csúcshoz közelebb, s zászlót is emelnének mellette, a lezárt részeket megszüntetnék. A síugrósáncot mélység fölé kilógó kilátóként hasznosítanák, az érkező lejtőn pedig szánkópályát létesítenének. Szintén szerepel a tervek között a mátraházi szánkópálya hóágyúval, felvonóval való fejlesztése, s szeretnének egy erdei legördülő pályarendszert is a már meglévő kerékpáros, rolleres pálya bővítésével, de a nagyobb downhill elemek mellőzésével.

Galyatetőn is fejlesztéseket terveznek
Galyatetőn is fejlesztéseket terveznek
Forrás: Kállai Márton/Szabad Föld

A Mátra többi térségének kiemelt projektjei közé tartozik Felső-Mátra négyévszakos aktívturisztikai belépési pont fejlesztése Mátraszentistván-Mátraszentlászlón (a sípályát és a kerékpáros pályát kötnék össze felüljárókkal), egy Aktív Családi Park – állatparkkal, gazdasági épületekkel, régi életforma bemutatásával - kialakítása a Felső-Mátrában, de ide is terveznek szánkópályákat, Galyatető közelében, illetve az egykori mátraszentimrei sípályán.

A Mátraszentistváni síparkot két ütemre bontva segítenének négyévszakossá válni, részint Kúthegy irányába kötélpályákkal, síelők, gyalogosok és kerékpározók által is használható felvonóval, részint a hóágyúzást elősegítendő víztározókkal. A Mátraszentistváni, mátraszentlászlói és piszkéstetői térséget felvonók kötnék össze, de új sípályák – összesen öt 200-850 méteres hosszúságú - is létesülnének és a szentlászlói felvonókat is modernizálnák. A Mátraszentistváni Sípark központi épületet is kapna melegedővel, öltözőkkel, kölcsönzővel, síiskolával. Mátraszentistvánon a Bike Park fejlesztését is a kiemeltek közé sorolják, nyolc kerékpáros pályát létesítenének a gyerektől a profi szintűig. Galyatetőre négy évszakos szabadtéri sportpályát álmodtak, ami focipályát, illetve 1,8 kilométernyi sífutó (nyáron nordic walking) pályákat jelent, ezek hóágyúzhatók lennének, így tó is létesülne.

Szintén kiemelt a„Mátralába 20” – regionális gyalogos turistaút, amely egy megközelítőleg észak-déli irányú regionális gyalogos turistaút létrehozása Parád (Parádfürdő), Bodony, Mátraderecske, Mátraballa és Ivád települések érintésével, s amely összeköti a ma is meglévő Domoszló–Parádfürdő és az Ivád–Szilaspogony turistautakat. Tarnál a Szakadás-árok kapna létrákat és pallókat, Szurdokpüspökiben egy terepkerékpáros útvonal és az Anna-liget Üdülőtábor megújítása szerepel a tervek közt. Gyöngyösön a Bene utcán hoznának létre kerékpáros túraközpontot és turisztikai információs pontot, Parádsasvár és Recsk között pedig Észak-Mátrai Aktív Családi Központként szálláshely és kerékpáros szolgáltató telepedne le. Pálosvörösmarton a Holló-kőn via ferratát terveznek, Jobbágyi és Szurdokpüspöki közt bicikliutat építenének. Abasáron egy 1,3 kilométer hosszú longboard (masszív gördeszka) pályát létesítenének, Verpeléten rendeznék a Vár-hegy környezetét.

Galyatetőn létrehoznák a Felső-Mátra speciális mentők bázisát és fejlesztenék eszközparkjukat. Az utolsó kiemelt projekt a bükkszéki ifjúsági tábor felújítása.

A továbbgondolásra javasolt tervek között tizenegy potenciális pályázat szerepel, így a 700 méter szintkülönbségű Kékestető-Mátrafüred zipline és hullámvasút-zipline (beülős drótköteles pálya) lecsúszópálya, a régi tévétorony, illetve a Mátrai Gyógyintézet területén található kihasználatlan épületek, területek szállásként történő hasznosítása. Továbbgondolnák a galyatetői biatlon és sífutó centrum felújítását, ugyanott, illetve a Kékesen egy kerékpáros park létrehozását, a Harkály Ház szolgáltatásainak további fejlesztését, egy kaland- és élménypark kialakítását a Farkasmályi kőbányában, egy új gyöngyöspatai kilátó építését, a mátrai ércbányászat bemutatását Gyöngyösorosziban, valamint ENJOY Park és látogatóközpont kialakítását Pásztón.

Az egyéb projektek között említi a dokumentum a kékesi ivóvízellátás javítását, víztározó építését, a szennyvízelvezetés fejlesztését, az elektromos áramellátás üzembiztonságának növelését, az internet szolgáltatás fejlesztését, okostelefonos alkalmazás fejlesztését. A Mátra térségének további projektjei közé tartozik Aba Sámuel XI századi királyi központjának teljes feltárása, bemutató hely kialakítása, avar-kori emlékpark kialakítása Gyöngyöspatán, a gyöngyösi Mátra Múzeum látogatóközponttá történő fejlesztése, kaland- és élménypark fejlesztése Gyöngyöspatán, Kanázsvár láthatóvá tétele, a mátraszentimrei rekonstruált üveghuta felújítása, a Maconkai-víztározó körüli aktív- és ökoturisztikai fejlesztés, pálos kolostor és kápolna építése, pálos emlékpark kialakítása Pálosvörösmarton, a Pásztó Múzeum, valamint a Recski Nemzeti Emlékhely fejlesztése, a gyöngyöspatai katolikus templom és környezetének megújulása, a Tar Lőrinc udvarház helyreállítása, a kisterenyei Gyürky–Solymossy-kastély és kastélykert felújítása.

A hálózatos projektek között hét programpont szerepel, így rengeteg parkoló kialakítása, tematikus túraútvonalak, (digitális) tanösvényfejlesztés, terepfutókörök kialakítása, az EuroVelo 14 keérkpárút kijelölése, az erdei kerékpárút-hálózat, az aktív turisztikai szálláshelyek fejlesztése és az Aktív Turisztikai Pályázati Keret létrehozása. A fejlesztéseket egyébként térségekre, pontokra lebontva is meghatározza, összegzi a program.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!