Csapadékhelyzet

2024.08.21. 06:55

Hevesben is erős és rendkívüli aszály fokozat van

A sokéves átlagnál 40-60 milliméterrel kevesebb eső esett az elmúlt egy hónapban, de a korábbi időszakban is volt legalább ennyi elmaradás. Heves megyében a Mátrában javult az aszály- és csapadékhelyzet az utóbbi napokban, a többin viszont alig.

Heol.hu

Az elmúlt héten forró, nagyrészt száraz időben volt részünk, de szerdáról csütörtök éjszaka, majd a hétvégén többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A lehullott csapadék mennyisége nagy területi változékonyságot mutat, az északi, északnyugati országrészben többfelé 20-60 milliméter közötti mennyiség is lehullott, de nagy területen öt milliméternél kevesebbet mérhettünk, néhol pedig egyáltalán nem esett, írta a met.hu. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege így a nyugati és az északi országrészben, valamint a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban 30-70 milliméter között alakul, de az Alföldön sokfelé a 10 millimétert sem éri el. A nyugati országrészben már telik vízzel a talaj, ám az Alföldön, és jókora területen a Dunántúlon is kritikusan száraz maradt a talaj felső egy méteres rétege. Az aszály az északi országrészben csökkent nagy területen számottevően, azonban hazánk területének bő kétharmadán továbbra is nagyfokú vagy súlyos aszály tapasztalható.

A kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisába léptek
A kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisába léptek
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A hőmérséklet 4-8 fokkal alakult magasabban az augusztus közepén szokásosnál. Napközben jellemzően 33-38 fokig melegedett a levegő, és éjszakánként is csak 19-23 fokra mérséklődött a hőség. Az elmúlt 10 nap átlaghőmérséklete csak az északkeleti határszélen volt kevéssel 25 fok alatt, máshol 25-29 fok közöttinek adódott.

A vegetáció bő két héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisába léptek. A HungaroMet szerint ugyanakkor a legfrissebb műholdas mérések alapján a 2022-es rendkívüli aszálytól sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Bár égető szükség lenne az esőre, a legtöbb kukoricatáblában már egy kiadós csapadék sem segít az állományokon. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiséget sem kapták meg, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók.

Vármegyénkben az öt napos csapadékösszeg vasárnap hajnalig a megye nagyobbik részén 4-9 milliméter között alakult, ennél több csak a Bükk peremén (15 milliméter) és a Mátrában (36-49 milliméter) hullott néhány ponton. A harminc napos csapadékösszeg így sem volt nagy, a megye déli területein 9-13 milliméter (illetve a Tisza-tó poroszlói medencéjénél 25 milliméter), északabbra, a hegyvidéki tájakon 22-61 milliméter. Mindez 40-60 milliméterrel maradt el a sokéves átlagtól még a magasabban fekvő területeken is. 

Heves vármegye alföldi területei egyre inkább aszályosabbak, a talajnedvesség 43 százalék körül alakult a talaj felső rétegeiben, a Mátrában viszont volt, ahol 90 százalék fölött volt az esőzéseket követően. Az ország déli tájegységeiben viszont alig haladta meg a talaj nedvessége a 20 százalékot. A talaj felső fél méterében mért, növények által is hasznosítható nedvesség aránya viszont Heves vármegye területének legtermékenyebb kétharmadán is 31-38 százalék közt mozgott, csupán a Mátrában volt ennél magasabb, 50 százalék. Az Alföldön csupán 15-25 százalék volt a víztartalom a felső fél méteren, s a felső egy méteren sem sokkal több.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint Heves vármegye keleti részén rendkívüli, a többin erős aszály tapasztalható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!