Aszály volt az úr

2024.09.14. 11:22

Augusztusi hőség: kevéssel maradt el az 1992-es forróságtól Hevesben

Az utóbbi bő százhúsz esztendő második legforróbb augusztusát éltük át 2024-ben Heves vármegyében. Az augusztusi hőséghez minimális csapadék társult, bár a Kékesre jutott eső, Dél-Hevesben az aszály volt az úr.

Tóth Balázs

A 2024. augusztus középhőmérséklete a HungaroMet Zrt. mérései alapján országos átlagban 24,53 Celsius fok volt, ami 3,4 fokkal haladja meg az 1991–2020-as átlagot. Ezzel a második legmelegebb augusztus lett 1901 óta, mindössze 0,01 fokkal maradt el a XX. század eleje óta legmelegebb hónap, az 1992. augusztus középhőmérsékletétől és megegyezett az idei júliusi havi átlaggal.

Az idei augusztusi hőség a második legforróbb volt 1992 után
Az idei augusztusi hőség a második legforróbb volt 1992 után (Illusztráció)
Forrás:  Shutterstock

Az elmúlt hónap átlaghőmérséklete az Alföldön és a Dunántúl keleti részén nagy területen meghaladta a 25 fokot, a Dél-Alföldön többfelé a 26 fokot is elérte. Másutt síkvidéken 23-25 fok volt jellemző, míg 20 fok alatti havi átlagértéket csak a legmagasabb hegyeinken fordult elő. A 2024. augusztus átlaghőmérséklete a júliushoz hasonlóan az ország déli felén többnyire meghaladta, míg az északi, északkeleti vármegyékben általában elmaradt az 1992. augusztusi havi középértéktől.

A HungaroMet térképe szerint vármegyénkben – de országosan is - a Kékestetőn mérték a legalacsonyabb hőmérsékleti átlagot, 19,7 Celsius fokot. Az augusztusi hőségben a Mátra lábánál, Gyöngyös környékén már 25 fokos volt a középhőmérséklet. A Bükk völgyeiben szintén 25,3 fokos havi középértéket regisztráltak, a Tarna-mentén 25,1 Celsiust, míg Hevesen 25,4 Celsius fokot, amivel ez volt a legmelegebb környék Hevesben. Poroszlón 24,6 fokos középhőmérsékletet mértek.

Az 1992-es év rekordot hozó augusztusánál egyébként valamelyest hűvösebb volt megyénkben, bér a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon az akkorit is meghaladta a forróság. Megyénk nagy részén körülbelül fél fokkal maradt el a középhőmérséklet a 32 évvel ezelőttitől, de a Mátrában 0,6-0,8 Celsius fokkal volt enyhébb a kánikula.

A tartós forróság mellett az augusztus is nagyon száraz hónap volt. A met.hu-n olvasható összefoglaló szerint a hónap csapadéka országos átlagban az eddig hozzájuk beérkezett adatok alapján 25 milliméter volt, ami 58 százalékkal elmarad a sokéves átlagtól (1991–2020-as átlag: 59,5 milliméter). Országos átlagban ezzel a kilencedik legszárazabb augusztus lett 1901 óta. Kisebb körzetekben ugyan előfordultak 50 millimétert meghaladó havi csapadékok, az ország legnagyobb részén azonban 30-nál kevesebb esett. Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon sokfelé az egy centimétert sem érte el a havi csapadékösszeg. A Dél-Alföldön nagyobb területen az idei lett a legszárazabb augusztus a XX. század eleje óta, ahol néhány állomás egyáltalán nem mért csapadékot a hónapban.

A Kékes és a Mátra teteje az egyik legcsapadékosabb terület volt az utolsó nyári hónapban 83 milliméternyi esővel, ennél csak az ország dél-nyugati, az Adriához legközelebb eső szegletében hullott több csapadék. A Mátra több területén is mértek 45-51 milliméternyi esőt, s Észak-Hevesre is hullott helyenként 30 millimétert meghaladó eső. Délebbre, Eger körzetére 17-25 milliméter eső jutott. Ugyanakkor a vármegye alföldi területeit szárazság sújtotta, 31 nap alatt mindössze 6 milliméternyi csapadékkal, bár Poroszlón a zivataroknak köszönhetően érkezett 20 milliméternyi eső is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!