Építészet

2 órája

Különdíjat kapott az Év Háza versenyen egy noszvaji családi ház

Fajcsák Dénes és Fábián Gábor másodszor nyerte el a Magyar Építész Kamara szakmai különdíját. Az Év Háza verseny zsűrije méltatta az általuk tervezett noszvaji családi ház letisztultságát, a tervezők fegyelmezett építészeti gondolkodását.

Tóth Balázs

Fajcsák Dénes és Fábián Gábor noszvaji családi háza kapta az Év Háza verseny különdíját

Forrás: Dénes Fajcsák/Facebook

Idén egy nagykovácsi családi ház, a BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központ nyerte el az Év Háza verseny zsűrijének díjait, míg egri tervezők különdíjban részesültek. A szakmai zsűri szerint a díjazott épületekre jellemző a magas építészeti minőség mellett a környezetükre gyakorolt jobbító hatás is. Az elismeréseket szerdán adták át a Symbol Budapestben. Idén összesen 47 épületet neveztek építészeik a családi ház, középület és társasház kategóriában: 22 középület, 20 családi ház és 5 társasház került az elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázatot ebben sz évben is a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írták ki, s az építőipar legnagyobb gyártói támogatták.

Fajcsák Dénes és Fábián Gábor noszvaji családi háza kapta az Év Háza verseny különdíját
Fajcsák Dénes és Fábián Gábor noszvaji családi háza kapta az Év Háza verseny különdíját
Forrás: Dénes Fajcsák/Facebook

A Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíját az Arkt Építész Stúdiótagjai, Fajcsák Dénes és Fábián Gábor noszvaji családi háza kapta, a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíjával pedig Lukács István, Vikár András, Gál Árpád, Bencsik Tamás balatonfüredi Modern Műtárát jutalmazták. A Terrán Támogatói Különdíja Sztranyák Gergely és Sztranyák Veronika pécsi családi házához került, a Meva Támogatói Különdíja Kokas László és Lukács Péter budapesti Walter Rózsi-villát illette. A társasházak közül a legjobbnak a balatonfüredi Ófaluban épült társasház-együttese bizonyult, így Varga Tamás DLA vehette át a pályázat főtámogatói különdíját a Leier Hungária Kft-től.

A középület kategóriában a közönség a Zsuppányi Gyula, Fülöp Tibor, Madár Ivett és Benkő Diána által tervezett zalaegerszegi Gébárti-tónál lévő Fehér Hattyú Bisztrót választotta a legjobbnak, családi ház kategóriában Nánási Sándor és Horváth Ferenc szolnoki családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek. Társasház kategóriában pedig a Szepesi János által tervezett balatonakarattyai villapark kapta a legtöbb voksot.

A Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíját megkapó, egri építészek által tervezett noszvaji családi házról dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke és Ulrich Tamás, a Magyar Építész Kamara szakmai munkatársa írt méltatást a díj honlapján. 

A két gyerekes házaspár otthonával kapcsolatban leírták, a házat a telek északi oldalához igazították, szempont volt az előkert mérete, a tájolás, a panoráma, a tereplejtés és a hátsó kertben meglévő fák megtartása is. A kétszintes, téglalap alaprajzú épület földszintje - a két állásos garázson kívül - egyetlen nagy átlátható tér, itt kapott helyet a konyha, az étkező és a nappali, van terasz is, illetve fürdőszoba. Az emeleten találhatók a hálószobák a szülőknek, illetve a gyerekeknek. A házat három oldalról az alacsony hajlásszögű előtető öleli körül, amely alatt elől gépkocsitároló, déli oldalon fa oszlopsoros tornác és hátul a kerti terasz húzódik. Szellemes megoldásnak tartotta a zsűri az emeleti szülői háló és a gyerekszobák között az étkező rész feletti légtéren áthaladó acél-fa szerkezetű hidat. Méltatták a szépen kivitelezett látszóbeton födémekbe süllyesztett fekete lámpatesteket és anemosztátokat, a fehér homlokzatot, a lakkozott natúr fenyőszerkezeteket, a finom szürke bádogos szerkezeteket. Mint fogalmaztak, a tervezés legfontosabb szempontjai között szerepelt, hogy költségtakarékos, modern funkcionalista alaprajzú, elegáns megjelenésű és tiszta szerkesztettségű épületet készüljön. Hihetetlen fegyelmezett építészi gondolkodásról, tiszta szerkesztésű funkcionalista épületről, letisztult formákról, csak a legszükségesebb építészeti elemek kristálytiszta geometriai szerkesztésű megoldásáról írtak az ítészek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!