Csökkenés

2024.09.10. 18:37

Tízezer alatt maradt a munkanélküliek száma Hevesben

Minimális csökkenés volt az álláskeresőknél júliusban, több lett a betöltetlen álláshely.

Tóth Balázs

Kicsivel kevesebb álláskereső volt az országban és Heves vármegyében is július végén, mint korábban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 224,1 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint 3,2 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva, ugyanakkor júniushoz képest országosan 0,6 százalékos növekedés volt. Heves megyében 9,9 ezer munkanélküli volt júliusban, júniushoz képest 77-tel, az előző év azonos időszakához viszonyítva 382-vel csökkent számuk.

A nyár közepi hónapban 130,1 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, Hevesben 5,9 ezren kaptak valamilyen támogatást, segélyt. Megyénkben több mint 3,7 ezren voltak azok, akiknek legalább egy éve nem volt bejelentett munkahelyük. Az állástalanok között országosan 11,5 ezren voltak a pályakezdők, Heves vármegyében közel félezren tartoztak közéjük, számuk júniushoz képest harminccal emelkedett. Megyénkben továbbra is sok a szakképzetlen állástalan, az egyik legmagasabb arányban vannak az országban.

A munkavállalási korú lakosság 3,6 százaléka volt regisztrált álláskereső az országban, az észak-magyarországi régióban a korosztály 7,5 százalék, Heves megyében 5,4 százalék volt a mutató.

Hevesben 193 nem támogatott és 790 támogatott álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók, ami csökkenés júniushoz és az előző év júliusához képest is. A betöltetlen álláshelyek száma 4,2 ezerről 4,3 ezer fölé nőtt.

A Heves megyei települések közöl huszonegyen volt tíz százalék feletti az álláskeresők aránya, de csak egy helyen haladta meg a húsz százalékot, Tarnaleleszen. A legalacsonyabb mutatóval Kisfüzes, Andornaktálya és Aldebrő rendelkezett, mindhármon két százalék alatti volt az álláskeresők aránya. A városok közül Eger volt a legkedvezőbb helyzetben 3,64 százalékos mértékkel, majd Gyöngyös és Hatvan, illetve Bélapátfalva következett, öt százalék alatti mutatókkal. Kiskörén a munkanélküliség megközelítette a tíz százalékot.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!