Vásárlóerő

2 órája

Egy év alatt hatszáz euróval nőtt az elkölthető jövedelem Hevesben

Magyarországon az átlagos vásárlóerő közel 7 százalékos emelkedés mellett 11 ezer 570 euróra nőtt, ami az európai átlaghoz viszonyítva 38 százalékkal alacsonyabb. Heves vármegyében egy főre jutó vásárlóerő, bár hatszáz euróval nőtt, ezúttal távolodott az országos átlagtól.

Tóth Balázs

Az egy főre jutó vásárlóerő Európában 2024-ben átlagosan 18 ezer 768 euró a GfK piackutató cég számításai alapján és egy év alatt 3,9 százalékos nominális növekedést jelent. A 42 európai ország között azonban jelentős különbségek vannak: Liechtensteinben, Svájcban és Luxemburgban az emberek nettó jövedelme jóval magasabb, mint Európa többi részén (70 ezer, 52,5 ezer és 41,8 ezer euró), míg Koszovóban, Fehéroroszországban és Ukrajnában (2,9 ezer euró) a legalacsonyabb a vásárlóerő. Az idei nagy nyertes az Egyesült Királyság, amely három helyet lépett előre az európai rangsorban, az ott élők átlagosan 28 ezer eurós elkölthető jövedelemmel rendelkeztek. A szomszédos szigeten, Írországban viszont csalódottak lehetnek a hat helyes visszaesés és 27 ezernél kevesebb euró miatt. Összességében az elemzett 42 országból 16 az európai átlag felett van, viszont 26 ország egy főre jutó vásárlóereje átlag alatt, még a mindig átlag közeli Spanyolország is.

Nőtt az egy főre jutó vásárlóerő Heves megyében
Nőtt az egy főre jutó vásárlóerő Heves megyében (Illusztráció)
Forrás: Gál Gábor / Heol.hu

Messze vagyunk az európai átlagtól

Magyarország a vizsgált országok közül a 30. helyen áll, és ezzel egy helyet rontott az előző évhez képest. Az egy főre jutó 11 ezer 570 eurós átlagos vásárlóerővel a magyarok több mint 38 százalékkal maradnak el az európai átlagtól.

A 19 magyarországi vármegyét és Budapestet vizsgálva kiderül, hogy különösen az öt átlagon felüli vásárlóerővel rendelkező vármegye tudta megvédeni első helyét. Ezek mindegyike Budapest környékén, vagy az osztrák határ felé található. Az egy főre jutó 15 ezer 29 eurós költési potenciállal a főváros közel 30 százalékkal az országos átlag felett áll. Az egy főre jutó 11 ezer 588 eurós nettó rendelkezésre álló jövedelemmel Veszprém áll a legközelebb az országos átlaghoz, és 18 euróval meg is haladja azt, mindez ötödik helyet jelent a megyének, ami azt is jelenti, hogy tizenöt vármegyében átlag alatti a jövedelem. A Top 10 közé került Heves is, most a kilencedik helyen. Az előző évekhez hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megye zárja a rangsort, ahol az egy főre jutó vásárlóerő 8 ezer 988 euró, ami több mint 22 százalékkal marad el az országos átlagtól.

Kui János, a GfK magyarországi geomarketing szakértője szerint a hazai, hét százalék körüli vásárlóerő emelkedés várhatóan meghaladja az éves inflációt is. Ez szolid optimizmusra adhat okot a fogyasztást illetően, amennyiben a költési hajlandóság is növekszik a lakosság körében.

Üröm a leggazdagabb

Az első tíz leggazdagabb település listáját idén újból Üröm vezeti (65 százalékkal haladja meg az átlagot az ottaniak jövedelme), míg a tavalyi első Nádudvar kiesett a top 10-ből. Paks a negyedik helyre került, Budaörs a második-, míg Nagykovácsi a harmadik helyre jött föl. A top10-ben szereplők közül 8 település Budapest agglomerációjában, Pest vármegyén belül található kisváros. A toplistában található települések legalább 28,5 százalékkal haladják meg az országos átlagos vásárlóerőt.

Országos átlag alatt nőtt az egy főre jutó vásárlóerő

Heves vármegye 10 ezer 846 eurós vásárlóerejével a kilencedik a hazai megyék sorában, ami az országos átlag 93,7 százaléka, az uniósnak pedig 57,8 százaléka. Összegszerűen 5,9 százalékkal (tehát az átlagtól elmaradóan) nőtt a megyei átlagpolgárok vásárlóereje, ami hatszáz euróval haladja meg a tavalyit. Az országos átlagtól ezért újra kicsit - hat tized százalékponttal - távolabb került, míg az unióshoz hajszállal, csupán egy tized százalékkal közelebb araszolt. Vármegyénk lakosainak vásárlóereje továbbra is 2017-ben volt a legközelebb az országos átlaghoz, akkor 97,7 százalékot mért a GfK. Tavaly Heves megye a nyolcadik volt, de mindössze hét euróval előzte meg Győr-Moson-Sopront, most a nyugati vármegye száz euróval előzte meg szűkebb hazánkat.

Az összeg 392 forintos euró árfolyammal számolva 4 millió 251 ezer forintot tesz ki, ami havonta 354,3 ezer forintos elkölthető jövedelmet jelent. Tavaly 327,4 ezer forint volt a forintban kifejezett egy főre jutó vásárlóerő Heves vármegyében, ez 8,2 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor az átlagkereset augusztusban a KSH szerint 406 ezer forint volt és egy év alatt 14,5 százalékkal emelkedett, míg éves átlagban jelenleg 383,7 ezer forint, ami 11,6 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Ez az összeg arra a 67 ezer emberre vonatkozik, aki teljes munkaidőben alkalmazásban áll, részmunkaidőben további 13 ezren dolgoznak alkalmazottként Heves megyében. A vásárlóerő azonban nyugdíjasra, gyerekre, vállalkozókra is vonatkozik, a GfK 285 ezer Heves megyei polgárral számolt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!