Folytatódhat a kutatás

2 órája

A gyöngyösi geotermikus energia hasznosítására újabb nagy lépés történt

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának engedélye mérföldkő a próbafúrások megindítása felé vezető úton. A gyöngyösi geotermikus energia hasznosítása energiahatékony és klímatudatos alternatíva a környezetszennyező fűtési módokkal szemben.

Szabó István

A gyöngyösi képviselő-testület a szeptemberi ülésén arról kapott zárt ülésen tájékoztatást, hogy az önkormányzat megszerezte a gyöngyösi geotermikus kutatások folytatására vonatkozó engedélyt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától. Minderről a gyöngyösi városháza tájékoztatott. Portálunkon többször írtunk már arról, hogy a geotermikus energia hasznosítása régóta célja az önkormányzatnak. A városháza  közlése szerint a most megszerzett engedély egy újabb fontos lépés a kutatások és próbafúrások megindítása felé vezető úton.

A gyöngyösi geotermikus energia felhasználása fontos tényező a város fenntartható jövője érdekében
A gyöngyösi geotermikus energia felhasználása fontos tényező a város fenntartható jövője érdekében
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia keretén belül, a város klímavédelemmel kapcsolatos hosszú távú cselekvési programjáról 2010-ben készült tanulmány. Ezt 2020-ban vizsgálták felül az Energiaklub munkatársai, 2030-ig felvázolva a követendő irányt. A dokumentum az addig eltelt évtized adatai alapján megállapította, hogy a város energiafogyasztása nőtt mind az áram-, mind a földgáz-, mind az üzemanyag-felhasználás tekintetében. Ez a továbbiakban is károkat okoz az infrastruktúrákban, és veszélyezteti a lakosság egészségét, jóllétét. A 2020-as tanulmány a megújuló energiák, a nap-, a szél-, a geotermikus energia, a biomassza felhasználásának fokozását szorgalmazta.

Négy évvel ezelőtt az Energiaklub munkatársai az 1960 és 1991 között mért hőmérsékleti értékeket alapul véve modellezték is Gyöngyös 2021 és 2050 közötti éghajlatát. A modell igencsak riasztó adatokat prognosztizált. Az Aladin-Climate klímamodell szerint a múlt századbeli 9,5 Celsius-fok évi átlaghőmérséklet 11,5 fokra is emelkedhet. Ezen belül a nyári 19 fokos átlag helyett 21,5 fok, míg a téli mínusz 1 fok után plusz 0,5 Celsius-fok várható. Az évi abszolút minimum-hőmérsékletek átlaga a modell szerint mínusz 14 fokról 12,4-re, az abszolút maximumok átlaga pedig 32,5-ről 34,5-re emelkedik. A hőségriadós napok száma a huszadik század második felében mért évi négyről akár húszra is ugorhat az elkövetkező évtizedekben. Az alapadatul szolgáló időszakban a 35 Celsius-fok feletti kánikulai napok átlagos száma évente nem érte el az egyet. A jövőben ilyen napokból akár tízre is számíthatnak Gyöngyösön egy év alatt. Csökken a fagyos téli napok száma, a viharok viszont gyakoribbá válnak, és intenzitásuk is növekszik majd a városban.

A gyöngyösi geotermikus energia hasznosítására felgyorsultak az események

A gyöngyösi városháza 2022. novemberében arról adott hírt, hogy a képviselő-testület egy új, többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság létrehozásáról döntött. A cég elsődleges feladata az, hogy létrehozzon és végrehajtson egy pilot-projektet a geotermikus energia hasznosítására. A projekt keretében geotermikus kutat és visszasajtolót fúrnak egy 2007-ben elvégzett kutatás, valamint egy nyertes európai uniós pályázat alapján. A beruházás költségeit a kisebbségi tulajdonos befektető cég vállalta, ahogyan a szükséges hatósági engedélyek beszerzését is. A városháza akkor azt közölte, ha a próbafúrás eredményesen zárul, az önkormányzat újabb európai uniós pályázatot készít egy, a geotermikus energiára alapozott erőmű létrehozására. A projekttel a gyöngyösiek régi vágya teljesülhet, a felszínre hozott melegvíz ugyanis nem csak a távhőrendszer kiváltására és ipari felhasználásra lesz alkalmas, hanem a városi strand fejlesztését is új pályára állíthatja, hangsúlyozta a városháza közleménye két évvel ezelőtt.

A gyöngyösi grémium 2023. októberi döntésének köszönhetően újabb állomásához érkezett az önkormányzat geotermikus energia kutatására vonatkozó projektje. A városháza akkori közlése szerint a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. által benyújtott európai uniós pályázat révén Veresegyház önkormányzatával közösen Gyöngyös 60 ezer eurót nyert el egy geotermikus erőművet célzó beruházás előkészítéséhez. Az újabb mérföldkő a grémium azon döntése, melynek értelmében megkezdődhetnek a földtani kutatások és a geotermikus kutatási engedély összeállítása. Ha a kutatások sikerrel zárulnak, próbafúrások következhetnek. A projekt megvalósulásával óriási lépést tehet a város a fenntartható jövő felé – a geotermikus energia kitermelése és felhasználása ugyanis energiahatékony és klímatudatos alternatívát jelent az önkormányzati intézmények és egyéb városi ingatlanok fűtésére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!