Kerekasztal ülés

2 órája

Kiemelt térséggé tennék a Tisza-tavat

Kevésbé szezonális a turizmus idén, hangzott el a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal ülésén.

Tóth Balázs

A Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal szeptember 26-án, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban tartotta őszi munkaülését, amelyen F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa és Hubai Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Az eseményen szó volt arról, hogy kiemelt fejlesztési térséggé válhat a régió. Szendrei Zsolt, a Hétfa Kutatóintézet munkatársa tájékoztatta a résztvevőket az elkészült tanulmány részleteiről illetve, hogy mit jelenthet ez a státusz a Tisza-tavi térség számára, amennyiben azt a kormány támogatja. Szerinte a budapesti agglomeráció, Balaton, Tokaj és térsége, valamint a Közép-Duna mente után a Tisza-tó lehet hazánk ötödik kiemelt térsége, amely egy erősebb érdekérvényesítést és jelentősebb forrásszerzési lehetőséget jelent a térségünknek.

Katona Gábor, a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a tó fenntartható használatának szabálygyűjteményét magában foglaló Tisza-tavi Kódex folyamatban lévő felülvizsgálatának eddigi tapasztalatait osztotta meg.

Galó Anita, a kerekasztal titkára az aktuális hazai, és a Tisza-tavat érintő turisztikai eredmények és változások kapcsán jelezte, hogy a 2023-as és 2024. évi 1-7 havi adatok alapján a szezonalitás javul a Tisza-tónál. Még az elmúlt évtizedekben a három nyári hónapban koncentrálódott a vendégforgalom 80-85 százaléka, addig tavaly ez a szám már csak 61 százalék volt, és az idei évi tendencia is ezt igazolja. 2023-ban a Tisza-tavi térségben 516 ezer 584 volt a vendégéjszakák száma, és jó eséllyel ezt az eredményt az idei év is hozza.

Az eseményen beszámoló hangzott el a Tisza-tavi hajózásról és vízirendészeti tevékenységről, a Tisza-tavi Ökocentrumról, valamint a Tisza-tavi Sporthorgász Nkft. munkájáról. Utóbbi ügyvezetője, Hegedűs Gábor elmondta, a Tisza-tó halászati és horgászati jogainak hasznosítására vonatkozó szerződésük év végével lejár, bíznak abban, hogy 2025-től is folytathatják ezt a munkát, bár a MOHOSZ is szeretné kezelni a Tisza-tó halászati és horgászati jogait.

Az ülésen három új tagot vett föl a kerekasztal, Tiszaroff önkormányzatát, a Tiszai Kalandot és a Füzes Sajtműhely és Tejivót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!