Időjárás

2024.06.09. 10:30

Cseresznye nagyságú jég Pétervásáránál, egy havi csapadék Terpesen + videó

Pénteken vihar tarolta le Heves vármegyét, Pétervására környékén cseresznyenagyságú jegek is potyogtak. A HungaroMet adatai szerint Terpesre rengeteg csapadék lezúdult rövid időn belül.

Heol.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken több helyen jégesővel érkezett meg a vihar. A Hungaromet Facebookon tette közzé, miszerint a Terpesen pillanatok alatt lezúdult csapadékmennyiség nagyjából a június havi átlagos csapadékösszegnek felel meg.

Jégesővel tombolt a vihar Pétervásárán
Jégesővel tombolt a vihar Pétervására környékén
Forrás: Kiss Réka/Beküldött

Olvasónktól kapott videóban látható az ítéletidő, amit a Pétervására és Terpes környékiek átéltek.

– A késő délelőtti óráktól kezdve egyre inkább kinyílt az a konvektív ablak, melynek eredményeként egyre magasabbra törtek a gomolyfelhők, és záporok, zivatarok pattantak ki - főként az ország északi és keleti tájain. Jó pár intenzív cella is kialakult, melyeket felhőszakadás, jégeső, illetve erős széllökések is kísérték. A mérési adatok jól tükrözik, hogy ilyen záporos, zivataros helyzetben nagyon kis területen belül is jelentősen változik a mért csapadék mennyisége. Automata állomásaink több helyen mértek 10 millimétert meghaladó összeget, míg az észlelőink kevesebb helyről jelentettek ekkora mennyiséget, azonban Terpesen 73,5 millimétert is regisztráltak, ami nagyjából a június havi átlagos csapadékösszegnek felel meg! - írta a Hungaromet a posztban.

Hozzátették, ami a hőmérőket illeti, érdekes dolog történt. Mind a minimum-hőmérséklet, mind a pénteki maximum országos átlagban 3,2 fokkal volt magasabb az ilyenkor szokásosnál. A csúcsérték 25 és 33, a minimum 11 és 20 fok között alakult.

A 24 órás csapadékösszeg térkép szerint Egerben 31 milliméternyi csapadék hullott akkor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!