Időjárás

2024.09.03. 17:48

Ismét fagypont alá csúszott a hőmérséklet a Bükkben

Szeptember eleje van, s ez már a második ilyen alkalom.

Molnár Helga

Az idei második szeptemberi fagyot is regisztrálták a Mohos-töbörben – közölte a töbröt monitorozó intézet. Folytatódik a nyugodt, nyáriasan meleg, anticiklonális időjárás a Kárpát-medencében. Ennek köszönhetően a naplementét követően a légköri körülmények (derült, szélcsendes időjárás) kedveztek a léghőmérsékleti inverzió kiépülésének a mikroklimatikus töbörrendszerekben. Mindehhez hozzájárul az elmúlt hónap száraz időjárása is, amely növeli a felszíni kisugárzás potenciálját mind a talajtakaró, mind a növényzet tekintetében. 

– A Mohos-töbör meteorológiai állomás mínusz 1,3 Celsius fokos minimumot rögzített hajnali 5 óra 50-kor, ami bár szeptemberben nem kimondottan alacsony értek, ám a körülményeket ismerve (nyárias hőmérsékletek a Kárpát-medencében, 30 Celsius fok feletti maximumokkal) mégis említésre méltó. Nem mellesleg a léghőmérsékleti görbe  az inverzió zavartalan kiépülésének mintapéldájaként jellemezhető – írják.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock) 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!