Nem kellett a díszóra

2023.05.05. 11:12

K.O.-t kaphat az egri buszpályaudvar Muhammad Alija: nem engednék emberek közé

Elutasításból lett a bonyodalom az egri buszvégállomáson, aminek a vége az lett, hogy egy felsőtárkányi férfi osztotta a pofonokat. Most vádat emeltek ellene.

HEOL

– Az Egri Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy másik személyre jogtalanul rátámadó elkövetővel szemben. A megtámadott, majd a jogos védelem kereteit túllépő férfival szemben ugyanakkor feltételesen felfüggesztette az eljárást - kezdte portálunknak dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Mint részletezte, az ügyészség garázdaság vétségével vádolja azt a felsőtárkányi férfit, aki 2022 nyarán Egerben, a buszpályaudvaron egy üvegburás díszórát ajánlott fel megvételre két embernek, az azonban nem keltette fel a potenciális vevők érdeklődését. Emiatt az ittas férfiak között szóváltás alakult ki, az óra birtokosa dühében a falhoz csapta az időmérőt, majd az egyik férfit hátulról átkarolta és a nyakánál fogva rángatta. A megtámadott fél ellökte ugyan magától, de a támadó nem állt le. Még kétszer bemosott neki. 

Törvény
A Büntető Törvénykönyv a jogos védelem tekintetében úgy rendelkezik, hogy nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől. Fontos szabály, hogy a jogos védelmi helyzet addig tart, ameddig a jogtalan támadás fennáll. Amennyiben a megtámadott ezt követően tanúsít erőszakot, akkor jogellenesen cselekszik. Ilyen esetben időbeli túllépésről beszélünk, mely már az ő büntetőjogi felelősségének vizsgálatára ad okot. 

– A támadó ezután távozott a helyszínről, azonban a korábbi sértett megtorlandó az őt ért bántalmazást – már a jogos védelmi helyzet keretein túl – a vádlott után futott és tarkón ütötte. Amit tettek, alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen. Az ügyészség a vádiratában a más ügyben letartóztatásban lévő, először támadó vádlottal szemben elzárás kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A jogos védelmi helyzet kereteit túllépő férfivel szemben a vádhatóság a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott, melynek időtartamát egy évben állapította meg – közölte a sajtószóvivő ügyész.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában