Kiemelkedő és tanulságos bűnügy

2024.05.04. 21:15

Miséről tartott haza a férfi, mikor megtámadták, és agyonverték

A tettesek a történtek előtt tekintélyes mennyiségű bort és sört eresztettek le a torkukon a kocsmában. Az eset 1987-ben történt.

Dr. Szalay Zoltán

– Jaj, ne üssetek! Hát miért bántotok? A segélykiáltás, ami 1987. október 11-én este nyolc óra tájban hangzott el Hevesen, a Kilián utcában, sajnos hiábavalónak bizonyult. P. S. 58 esztendős termelőszövetkezeti tag éppen miséről tartott hazafelé, amikor a két fiatalember a sötétben nekiesett. 

Miséről tartott hazafelé, amikor megtámadták
Miséről tartott hazafelé, amikor megtámadták
Forrás: Shutterstock

A közterületi támadásról a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság az 1987. december 3-i számában adott hírt. 
Ahogyan utóbb a hatósági jegyzőkönyvben is szerepelt, a tizenkilencedik életévében lévő, Dögész gúnynevű H. J. és cimborája, a Mikulás becenévre hallgató, 17 esztendős B. A. a történtek előtt tekintélyes mennyiségű bort és sört eresztettek le a torkukon a kocsmában. Tovább szerettek volna még inni, ám elfogyott a pénzük. Megegyeztek hát, az első útjukba kerülőt megtámadják, s elveszik az értékeit. 

Ekkor pillantották meg a gyalogosan haladó sértettet. Halkan utánaosontak, s mindketten ököllel többször fejbe ütötték. A férfi ennek hatására összerogyott, elvesztette az eszméletét a jajkiáltása után. A támadók nem tétlenkedtek, gyorsan átkutatták a ruháit, de egy fillér nem sok, annyit sem találtak nála. Csupán egy zsebkendőt, amit gondosan visszatettek a megtámadott zsebébe, majd dühükben az egyikük többször fejbe rúgta az áldozatot, a másikuk pedig a hajánál fogva párszor földhöz verte a fejét. 
A szerencsétlen ember, magához térve, még hazabotorkált, s mivel csupa vér volt, a családja hívta a mentőt, a sérültet az egri kórházba szállították. Tizenkét napig feküdt ott kómában, de a koponyasérülései olyannyira súlyosak voltak, hogy azokba belehalt október 23-án. A rendőrség a két brutális tettest még aznap éjféltájban elfogta, s bűnügyi őrizetbe vette, majd a bíróság mindkettejüket előzetes letartóztatásba helyezte. 

Időközben Dögészről a gyanúsítotti kihallgatása során az is kiderült, hogy az előző évben tevékeny részese volt a hevesi rádiószerviznél elkövetett betörésnek, ahonnan két társával együtt öt rádiómagnót tulajdonítottak el. Vele szemben és B. A. ellen halált okozó testi sértés bűntette címén folytattak büntetőeljárást a nyomozó és igazságszolgáltatási hatóságok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában