Rajzpályázat

2024.02.26. 11:00

Az Egri Főegyházmegye diákjai taroltak minden kategóriában

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatására kiírt rajzversenyt tavaly év végén indították el. A rajzpályázaton minden kategóriában dobogós helyen végeztek az Egri Főegyházmegye diákjai. Ahogy a versenyt is, a díjátadót is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szervezte.

Hornyák Réka

Eredményesen zárult az Egri Főegyházmegye diákjai számára a rajzpályázat

Forrás: Beküldött fotó

Rendkívüli teljesítményt nyújtottak az Egri Főegyházmegye diákjai a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tavaly év végén meghirdetett rajzpályázatán, írja az Egri Főegyházmegye a honlapján. A versenyt idén zárták le és február 21-én rendezték meg a díjátadót, ahol Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke adta át az elismeréseket, Budapesten, az MKPK székházában. 

Az Egri Főegyházmegye diákjai és a felkészítő tanárok is részt vettek a díjátadón
Az Egri Főegyházmegye diákjai és a felkészítő tanárok is részt vettek a díjátadón
Forrás:  Beküldött fotó

A rajzpályázat témája Ferenc pápa 2023. április 28–30. közötti magyarországi látogatása volt. A köznevelési és szakképzési intézmények diákjainak a látogatáshoz kapcsolódó emlékekről, érzésekről kellett készíteniük rajzokat. 

A díjátadón Veres András püspök, az MKPK elnöke elmondta, hogy a Szentatya magyarországi apostoli látogatásával kapcsolatban a felnőttek benyomásairól, tapasztalatairól sokat tudnak, ám őket az érdekelte, hogy a gyermekek hogyan látták a pápát. 

– A rajzokból kiderült, hogy a gyerekek nem úgy élték meg ezt az időszakot, mint a felnőttek. Másfél éven belül kétszer járt a pápa Magyarországon, ilyen még nem volt a történelemben. Ez a pályázat, az elkészült alkotások is segítenek abban, hogy ez a jelentős esemény, a Szentatya magyarországi útja még jobban megmaradjon az emlékezetünkben – fogalmazott Veres András püspök. 

A rajzpályázatra összesen 102 pályamunka érkezett három kategóriában, melyeknek értékelését a Katolikus Pedagógiai Intézet munkatársai végezték. A rajzokon érezhető volt, hogy Ferenc pápa üzenete, valamint nyitott, közvetlen személyisége mélyen megérintette a fiatalokat, igazi ihletet adva az alkotómunkához. A diákok egyéni stílusban megfogalmazott, személyes gondolatokat, ötleteket közvetítő rajzokat nyújtottak be. 

A kivitelezési technikákban sem volt szűkölködés, készültek ceruzarajzok, zsírkréta rajzok, montázsok és plakátok is. Értékeléskor a zsűri a korosztálynak megfelelő szintű eszközhasználatot, a mondanivaló megformálását, a lényeglátást, a kompozíció kidolgozottságát, az alkotás ötletességét és az egyéni látásmódot vette figyelembe. 

Egri Főegyházmegye diákjai a dobogókon

Az első kategóriában a 2-4. osztályosok voltak, itt első és harmadik helyen is az Egri Főegyházmegye diákjait díjazták. Első helyen, Gácsi Emma, 4. osztályos tanuló végzett, a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolából. Második helyezett, Borbély Botond, 4. osztályos diák lett, aki a pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskolából, a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságból indult. Végül harmadik helyezett szintén az Egri Főegyházmegye egy diákja lett, a 3. osztályos Hadobás Anna Rebeka, aki a miskolci Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákja. 

A kategória különdíjazottja Papp Lilla, 4. osztályos tanuló lett, a győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégiumból, a Győri Egyházmegyéből. 

A második kategóriában a 5–8. osztályos tanulók versenyeztek, ebben a mezőnyben az első három helyen csak az Egri Főegyházmegye diákjai végeztek. A kategóriában két első helyezettet hirdettek, a 7. osztályos Lesó Lujzát, a tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolából és a 8. osztályos Stuller Zsombort, a miskolci Bársony János Római Katolikus Általános Iskolából. Második helyen Nagy Zselyke, 8. osztályos tanuló végzett, a vámosgyörki Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola és Óvodából. A harmadik helyezést pedig Kiss Lara, 8. osztályos tanuló nyerte el, a tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolából. 

A kategóriában különdíjazásban részesítették Farkas Léna, 7. osztályos tanulót, a pannonhalmi Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságnak a Szent Benedek Általános Iskolájából. Továbbá Tripsánszki Fanni, 5. osztályost, a tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolából, az Egri Főegyházmegyéből. Végül pedig különdíjas lett Petkovits Júlia, 5. osztályos, a kőszegi Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója.

A harmadik kategóriában, a 9–13. osztályosok körében szintén taroltak az Egri Főegyházmegye diákjai. Első helyen a Veszprémi Főegyházmegye diákja, Nagy Ágnes, 12. osztályos végzett a veszprémi Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola tanulója. Második és harmadik helyen, valamint különdíjazottként pedig egyaránt az Egri Főegyházmegye, egri EKKE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum tanulói végeztek. Második helyezett a 9. osztályos Linkecs Edina, harmadik helyezett a szintén 9. osztályos Linkecs Anita lett. A kategória különdíjat pedig a 10. osztályos Kövecses Sára nyerte el. 

A díjátadó végén Tóth Tamás, az MKPK titkára minden nyertest megajándékozott egy a pápalátogatás alkalmából készült bronzéremmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában