Magyarország Év Fája 2024

2024.05.09. 07:30

Az egriek dönthettek arról, melyik fa induljon az Év fája versenyen

Az országban egyedülálló módon az Egerben élők dönthették el, hogy városunk mely fával induljon a megmérettetésen.

Heol.hu

– Egernek számos értékes, védett természeti értéke van, amely érdemes arra, hogy országosan is megismerjék, ezért Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata több szervezet támogatásával idén ismét benevezett a Magyarország Év fája versenyre. Az országban egyedülálló módon az Egerben élők dönthették el, hogy városunk mely fával induljon a megmérettetésen. A lakossági szavazáson a legtöbb szavazatot a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben álló platánfa kapta, kiérdemelve ezzel azt a jogot, hogy a további versenyen városunkat képviselje – közölte az önkormányzat. A szavazáson résztvevő lakosok közreműködését megköszönték és támogatásukat kérik a versenyben.

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult az Ökotárs Alapítvány testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére, melyet Magyarországon 2010 évben hirdettek meg először. A verseny magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány 2024 évben olyan fák vagy facsoportok nevezését várja, melyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, közterületen áll. A verseny felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Ezt követően a közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Mindenki csak egy szavazattal élhet. A hazai verseny győztese a következő évben indulhat az Európa Év Fája címért. Ezt a jogot a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az Egri Termálfürdő 275 éves platánfájának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában