Vámos Települések Nemzetközi Találkozója

2022.07.09. 08:26

Jubileumi találkozón jártak a vámosgyörkiek

Címkék#Találkozó

Július első három napján rendezték meg 15. alkalommal a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A mára határokon átívelő szervezetté terebélyesedett Vámos Települések Szövetsége éves rendezvényén megyénket rendre Vámosgyörk képviseli.

Szabó István

Hám László elnök (balról a második) és a települési polgármesterek a barátság gyertyáinak meggyújtása után

Forrás: Kovács Miklós

A Vámos Települések Szövetségét (VTSZ) 2007. júliusában Vámosgyörkön alapította meg tíz olyan magyarországi település, amelyek nevének elő- vagy utótagja a vámos szó. A szövetség létrehozásának ideje egybeesett az első országos találkozó megrendezésével. A szervezet ma már húsz tagot számlál. Magyarországot Nemesvámos, Sajóvámos, Somogyvámos, Vámosatya, Vámoscsalád, Vámosgyörk, Vámosoroszi, Vámospércs, Vámosújfalu, Vámosszabadi és Vámosmikola, Szlovákiát Vámos, Vámosbalog, Vámosfalva, Vámosladány, Vámoslucska és Felsővámos, Romániát pedig Vámosgálfalva, Vámosudvarhely és Vámosláz képviseli a szervezetben. 

A jubileumi 15. országos találkozónak a Veszprémtől hat kilométerre fekvő, több mint két és félezer lakosú Nemesvámos adott otthont, tájékoztatta lapunkat Gedei Zoltán, Vámosgyörk polgármestere. 

– A mintegy ötven fős györki delegáció tagja volt többek között Hám László alpolgármester, a VTSZ elnöke és dr. Balázs László, községünk címzetes főjegyzője, a szövetség titkára – sorolta Gedei Zoltán. – Megérkezésünk az évek óta megszokott módon történt, Nemesvámos határában, a vámszedő hagyományokra emlékezve, mi is átadtuk az ajándéknak szánt javainkat az utunkat elálló fegyveres betyároknak. Szövetségünk fő támogatója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezért a megvámolásunk után tradicionálisan a Pénzügyőr Zenekar muzsikája közben, községünk zászlaja alatt vonultunk a rendezvény helyszínére. Ünnepi köszöntőt mondott Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóságának igazgatója és Hám László elnök, aki arany kitűzőt adományozott Polcz Attila dandártábornoknak, a Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóság igazgatójának, megköszönve a szövetség érdekében végzett munkáját. Az ünnepélyes megnyitó után sor annak a vándorbotnak az átadására, amelyet mindig az aktuális szervező község kap kézhez, majd meggyújtottuk a barátság gyertyáit. Minden találkozónak ez a legmeghatározóbb pillanata, ugyanis a rendezvény ideje alatt végig égő gyertyák a települések közötti szoros összetartozást jelképezik.

Gedei Zoltán arról is beszélt, hogy a találkozón számos kulturális programra került sor a néptánctól kezdve a népzenei együttesekig. Felavatták a település Kemence és Sütőházát, majd leleplezték a jubileumi találkozó tiszteletére emelt emlékoszlopot. A polgármester hozzátette, külön öröm volt számukra, hogy a NAV által kiírt rajzpályázat eredményhirdetésén megtudták, Czabán Emma 8. osztályos vámosgyörki tanuló a munkájáért különdíjban részesült. 




 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában