Recept

2023.02.25. 14:33

Filmre vették a markazi náplonka elkészítését

Akár már a hétvégén süthetünk mi is, de az igazi markazi receptre március 4-ig várnunk kell.

Sz. Sz. I.

Víghné Szepes Zsuzsa a kamera előtt készíti a náplonkát

Forrás: Markaz önkormányzata

A héten a gyöngyösi városi televízió forgatócsoportja látogatott Markazra, tájékoztatta portálunkat Holló László polgármester. Közlése szerint a település természeti szépségeit, továbbá a legkedveltebb és legismertebb markazi hagyományos étel, a náplonka elkészítését vették fel. 

– Köszönet Víghné Szepes Zsuzsának, hogy vállalta a felkérést, és saját konyhájában forgathatta a stáb az étel elkészítését. Elismerés jár Hegedűsné Kis Tündének is, aki részt vett a szervezésben, és mesélt rólunk a tévéseknek. A felvétel a Gyöngyösi Tv Mátra Magazin című műsorában lesz látható március 4-én. Aki az élő adást nem tudja megtekinteni, az figyelje Markaz Facebook-oldalát, mert később megosztjuk a műsor linkjét – részletezte Holló László.

Azoknak, akik nem győzik kivárni a tévéadást arról, hogyan is kell elkészíteni markaziasan náplonkát, íme a finomság alapreceptje:

Hozzávalók 4 személyre: 8-9 darab szikkadt zsömle, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 darab tojás, 10-15 dkg vargányagomba, 1 doboz sertésmájkrém, petrezselyem zöldje, só, bors, majoránna, őrölt kömény, a sütéshez zsír.

Elkészítés: A zsemléket vízben megáztatjuk, kinyomkodjuk, széttépdessük és egy tálba tesszük. Zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és ráöntjük. Az apróra vágott gombát együtt megsütjük, a tűzről levéve belekaparjuk a májkrémet és a petrezselyemzöldet, majd ráöntjük a tálban lévő zsemlére. Belevágjuk a fokhagymát, a tojást hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnát, köményt adunk hozzá. Jól összedolgozzuk, és olyan golyócskákat formázunk belőle, mintha fasírozottat készítenék. Zsírt egy lábasban felforrósítunk, ebben kisütjük a náplonkát. Savanyúsággal tálaljuk.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában