Remélés ál-lakodalmas menettel

2023.02.18. 17:11

Korommal űzték el a telet Novajon, megszabadultak a gonosztól + fotók

Mindenkit összekormoztak a remélők.

M. H.

Nem lehetett panasz a hangulatra

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Idén is megrendezték a Remélés elnevezésű télűző eseményt Novajon szombaton. A Remélés a farsang végéhez köthető téltemető, tavaszváró, alakoskodó szokás. Lényege, hogy egy ál-lakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal, még meg nem házasodott legényei végig járják a falu utcáit csörömpölés, zeneszó közepette, bemennek a lányos házakhoz bekormozva az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, közösen elfogyasztanak.

Nem történt másképp ebben az esztendőben sem. Rengetegen vettek részt farsang farkán a télűzésen, ahol képviseltették magukat a zsánerfigurák is, mint például a drótos tót, a köszörűs, a tollas zsidó, a kéményseprő, akik jelenléte nélkülözhetetlen. Az ál-lakodalmas menet indulása előtt kikérték a menyasszonyt, s ezt követően a sokadalom elindult körbejárni a falut. A remélők mindenki arcát korommal kenték be, melynek tisztító hatást tulajdonítanak, szerintük megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja.

Az elnevezése is valószínűsíthetően ebből eredeztethető. Több kísérőprogrammal is színesítették a napot. Lehetőség volt megismerkedni Bódis Gergely solymásszal és egyik társával Dantéval, a sassal, kormos kézlenyomatokat lehetett készíteni, állatokat simogatni. Délután fél 4-kor zárótánccal ért véget a menet, majd este cuháréval zárul a nap.

A hazánkban egyedülálló néphagyományt, annak üzenetét és mozgatóerejét elismerték, így 2016-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában