Feltárás

2024.05.07. 13:55

Embermagasságú falai maradtak az Eged-hegyi kápolnának + fotók

Még egy hétig dolgoznak a régészek és az önkéntesek az Eged-hegyi kápolnánál, amelyről kiderült, templom méretekkel rendelkezik. A nyílt hétvégére kilátogatók sok mindent megtudhatnak a régészetről, vagy ott lehetnek egy több száz éves tárgy előbukkanásánál.

Tóth Balázs

Nyílt hétvégén nézhették meg a kíváncsiskodók a régészeti feltárása alatt lévő Eged-hegyi kápolnánál folyó munkákat. Szombaton és vasárnap is több kisgyermekes család kirándult az attrakcióhoz és lehetett tanúja akár leletek előkerülésének is. Aki nem volt ennyire szerencsés, a vezetett túrákon az is szemtanúja lehetett annak, hogyan rajzolódik ki egyre jobban a kápolna körvonala, vagy tudhatott meg dolgokat a régészek munkájáról. Az Eged-hegyi kápolna, akárcsak a borsodi Szádvár, vagy Cserépvár esetében, közösségi feltárásnak köszönhetően bukkan elő az évszázados eltemetett állapotából, jelen esetben a Kaptárkő Egyesület volt a kezdeményező.

Nyílt hétvégén régészkedhettek a látogatók az Eged-hegyi kápolna feltárásánál
Nyílt hétvégén régészkedhettek a látogatók az Eged-hegyi kápolna feltárásánál
Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Nemesné dr. Kis Tímea művészettörténész, a munka egyik aktív résztvevője elmesélte, a kápolna déli falainak elérték az alapjait és körülbelül 180 centiméter magas falazattal találkozhat a látogató. Előbukkant a szentély is, és az épületről kiderült, nem is annyira kis kápolnáról van szó, templom méretekkel rendelkezik, hiszen fő hajója 26 méter hosszú. A feltárás jövő héten is folytatódik és örömmel várják azokat, akik akár egy napra is csatlakozni szeretnének a csapathoz, hiszen előképzettség nélkül is segíthetnek munkájukkal a történelem iránt érdeklődők. Mindenkinek találnak munkát, legyen szó akár egy jó erőben lévő férfiról, aki például közreműködhet a falak körüli omladékok elhordásában, vagy olyanról, aki finom munkát tud végezni. Fémkeresős önkénteseik is vannak, de például az elmúlt két napon a gyerekek is bekapcsolódtak az izgalmas munkába.

Mindeközben pedig tanulnak, ismereteket szereznek a régészek munkájáról, megtudják, hogyan is zajlik egy ilyen ásatás, mi a szerepe metszetfalnak, hogyan lehet olvasni a jeleket.

Mint mondta, mindig előbukkannak újabb leletek, például kegyérmék, vagy az építményről derül ki valamilyen újdonság. Vasárnap például egy gyűrűre bukkantak és egy olyan titokzatos dologra, amelyet majd a jövő hétvégén mutatnak majd be. Akkor is lesz ugyanis az utolsó nyílt hétvége, a tervek szerint akkor már teljes pompájukban nézhetik meg a kirajzolódó külső falakat a kilátogatók, hiszen megtisztítják környezetüket.

A jövő hétvégével a tavaszra tervezett feltárási munka véget ér, a folytatás a Dobó István Vármúzeum régészeinek programjától függ, de nincs kizárva az őszi folytatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában