Interjú

2024.05.02. 13:19

Kántornak tanul az egri bábszínész

Lázár Attila, zenész, bábszínész, a Lóci Színpad megalkotója. Erdélyi városba születve, nemzetközi fesztiválokat megjárva, most az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem nappali tagozatos hallgatója, aki az intézmény kántor szakját választotta. Attilával a képzésre jelentkezésről, zene iránti szenvedélyéről beszélgetett Líceumi Paletta munkatársa.

Heol.hu

Miért választotta az egyetem kántor szakját?

Lázár Attila, zenész, bábszínész most kántornak tanul
Lázár Attila, zenész, bábszínész most kántornak tanul
Forrás: palettaonline.uni-eszterhazy.hu

Az első ösztönzést édesapám adta, aki valamikor régen kántor volt a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban. Én akkor még nem gondoltam arra, hogy ezek a gyermekkori emlékek egyszer majd ilyen nagy hatással lesznek rám. Azonban amikor megláttam tavaly az intézményi felhívást e képzésre, újra előjöttek bennem a régi emlékek és kitárult előttem ez a világ. Éreztem, hogy nekem ide kell jönnöm, és tovább vinnem ezt a hagyományt.

Honnan és mikor indult a zene iránti szeretete? 

Ahogy említettem, a szüleimnek köszönhetem. Jövőre pedig már 50 éve lesz, hogy zenélek. Hegedűvel és gitárral kezdtem, majd az évek alatt egyre több hangszerrel kezdtem rendelkezni, melynek köszönhetően ma már hangszerbemutatót is tartok. 1996-ban pedig a Mákvirág együttesbe bekerülve, közel 18 hangszeren kezdtem el játszani, például az Edinbugh-i Fringe Fesztiválon már 50 hangszeren adtuk elő a kelet-európai tradicionális magyar muzsikát.

Aki ismeri Önt, tudja, hogy több szakon is végzett. Mi vonzotta vissza az iskolapadba?

Elsősorban édesapám és a kihívás, hogy tanuljak valami újat. Szerintem nagyon fontos, hogy ne kényelmesedjünk bele a mindennapokba, igenis mozgassuk meg az agysejtjeinket minden életkorban. Nem bántam meg, hogy itt vagyok. Csak még jobban kiszélesedett előttem a világ és ezzel együtt a látóköröm is. 

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!