Tárlat

2024.07.23. 17:47

A Maticska-kör kiállítása nyílt meg a Bartakovicsban

A fiatalon elhunyt festőről elnevezett Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör tárlatának adott helyet az EKMK.

Heol.hu

Kiállítás nyílt a nagybányai Maticska-kör műveiből az egri Bartakovics Béla Közösségi Házban hétfőn. A fiatalon elhunyt Maticska Jenő festőről elnevezett Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör tagjai olyan elhivatott alkotók-festők, grafikusok, írók, költők, akik nemcsak szívesen gyarapítják szakmai és technikai tudásukat, hanem meg is osztják ismereteiket egymást közt és a körhöz csatlakozók részére is elérhetővé teszik azokat.

A Maticska-kör kiállítása nyílt meg a Bartakovicsban
A Maticska-kör kiállítása nyílt meg a Bartakovicsban
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) tájékoztatója szerint a kör a festőművészet hazai hagyományainak ápolásán kívül a nemzetközi kapcsolatok építését, a határon túli magyarság kulturális értékeinek feltárását szorgalmazza. Hosszútávú célkitűzése a különféle művészeti ágakban tevékenykedő magyar nagyságok immateriális, valamint materiális értékeinek kutatása, megörökítése és továbbadása. Összejöveteleik tematikája segíti, hogy a résztvevők történelmi, művészettörténeti ismeretei bővüljenek, színesedjenek, személyes benyomásaikat, élményeiket, látásmódjukat pedig alkotások formájában megörökíthessék. A kiállításaikon különböző technikákkal és témákban (portré, önarckép, csendélet, tájkép, irodalmi, történelmi téma feldolgozása) valamint eltérő (realista, impresszionista, szimbolista, absztrakt) stílusokban készült műveiket állítják ki. A kiállítások célja, hogy a tagok alkotói sokszínűségét bemutassa, a művészi fejlődés és látásmód kiszélesedése nyomon követhetővé váljon a kiállítási anyagon keresztül, és méltó emléket állítson a névadó, Maticska Jenő alkotói tevékenységének.

Maticska Jenő műveivel tizenkilenc évesen, 1904-ben mutatkozott be a Nemzeti Szalon őszi tárlatán. A nagybányai iskola egyik legtehetségesebb tagja volt, kibontakozását azonban korai halála megakadályozta. 1911-ben rendezték meg emlékkiállítását Nagybányán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában