Titkos csoda

2024.08.25. 10:00

A Kárpát-medence minden népviseletét bemutatja a Tisza-tavi babagyűjtemény

Titkos csoda a Tisza-tónál: Róza asszony nem gyűjti a babákat, hanem készíti, öltözteti őket.

Molnár Helga

Különleges, népviseletbe öltözött babákat készít az abádszalóki tanító

Forrás: ilovetiszato.hu

Az Abádszalóki Faluház Népviseletbe Öltöztetett Babák Múzeuma a Tisza-tó egyik titkos csodája. Nincs az országban olyan múzeum, ahol a Kárpát-medence valamennyi viselete együtt látható lenne, ezen munkálkodik nap mint nap a múzeum létrehozója, Steigauf Józsefné Róza. Bő két évtizeddel ezelőtt szeretett bele a babák öltöztetésébe, a munkája folyamán arra törekszik, hogy minden öltözetben eredeti textília szerepeljen – írja az I Love Tisza-tó, ők interjút is készítettek Steigauf Józsefné Rózával.

Ebből kiderül, hogy nem gyűjti a babákat, hanem készíti őket. Néhány viseletbe öltöztetett babát ajándékba kapott, amiket ereklyeként őriztek. Feltették neki a kérdést, hogy a magyar babák milyen népviseletbe vannak öltöztetve.
– A Kárpát-medence népviseleteit készítem el, méretarányos babákkal. Minden ruhában van hiteles, eredeti textília. Ezeket a korhű anyagokat gyűjtöm és próbálok minden rendruhát bemutatni a kiegyezéstől az 1956-os forradalomig. Például a 100 virágos kendő a századfordulóról való, de van persze abádszalóki anyag is. A csángó babámnak a ruháját Gyimesközéplokban szőtték.

Vannak olyan viseletdarabok, amelyeket szakember készített el nekem, például a ködmön, vagy van egy hímzett bőrmellény. Minden részletében korhűek ezek a ruhák és mindegyik mesélni tud a viselőjének anyagi és családi állapotáról. A népviseletek többet elmondtak az emberekről, mint gondolnánk, hiszen nem volt mindegy, hogy milyen színű szalag volt a ruhán vagy éppen milyen hímzésű volt a szoknya – mesélte.

Azt is elmondta, hogy több száz babából áll a gyűjtemény, de nagyon sok restaurálás alatt van. A teljes interjút az I Love Tisza-tó oldalon lehet elolvasni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában