Kultúra

1 órája

A Fehérlófiával lépett fel az egri táncegyesület a fesztiválon

Vasárnap zárul a fesztivál.

Heol.hu

Elkezdődött a XIII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál, s ennek részeként szombaton 11 órakor a GG Tánc Eger előadásában az érdeklődők megtekinthették a Fehérlófia táncmesét.

A Fehérlófia az egyik legismertebb magyar elbeszélő költemény, melyet Arany János gyermekei, László és a fiatalon elhunyt Julia jegyezte le, és az Eredeti népmesék című gyűjteményben tettek közzé 1862-ben. Sokan talán Jankovics Marcell gyönyörű, szimbólumokkal teletűzdelt animációs filmjéből ismerik, melyet 1981-ben mutattak be, de még ma is lenyűgöző. Maga a mese – alapelemeit tekintve – több ezer éves és eredetileg egy férfi beavatási történet lehetett. A beavatások olyan mély antropológiai szükségszerűségek, amit a modern ember sem tud teljesen nélkülözni.

Ezek mellett a történet pontosan leírja a szülői gondoskodás nélkülözhetetlenségét és ez életre felkészítő szerepét minden gyermek életében.
– Az hogy ez a mi közös történetünk lehessen Eger város gyermekeinek rajzai jelenítik meg a történetet és egyben adják a színpad képet is – írták az előadásról.

A táncfesztivál programja ezentúl is folytatódik, szombat este egy táncelégiát láthatnak a nézők, majd vasárnap egy gálával zárul az előadások sora a Dobó téren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában