Tárlat

2 órája

A Hevesi Népművészeti Szövetkezet palóc hímzéseit mutatja be a kiállítás

A tárlat a szövetkezet 1960–1980 között feldolgozott palóc hímzéseit mutatja be.

Heol.hu

A kiállítás a Nemzeti Művelődési Intézet székházában tekinthető meg

Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet

A Hevesi Népművészeti Szövetkezet palóc hímzéseit bemutató kiállítás nyílt szeptember 24-én a Nemzeti Művelődési Intézet székházában. Ez az esemény egyben az ASzakkör – Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2024 program ünnepélyes megnyitója is volt Bács-Kiskun vármegyében – írja a Kultúra.hu.

A ASzakkör program mára igazi mozgalommá vált. Nemcsak országhatárainkon belül, de Kárpát-medencei szinten több ezer közösség jött létre és dolgozik a településeken, megőrizve és átörökítve a magyar kultúra, a népi kézművesség értékes tudását. Emellett a településeken megalakuló szakkörök hozzájárulnak a lakosság aktivizálásához, a közösségi művelődés kiszélesítéséhez, a minőségi közösségi élet megteremtéséhez, írják.

A Bács-Kiskun vármegyei évadnyitó eseménynek a Hevesi Népművészeti Szövetkezet kiállítása ad hangsúlyt, amely az ebben az évben új szakköri lehetőségként kínált palóc hímzést állítja a középpontba.

A tárlat a szövetkezet 1960–1980 között feldolgozott palóc hímzéseit mutatja be, amelyek ma már forrásanyagnak tekinthetők. Célja, hogy a látogatók megismerjék a palóc hímzéstechnika gazdag díszítőelemeit. A szakkörökben ezeknek a hagyományos motívumoknak az alkalmazását és tovább élését kívánjuk támogatni, bízva abban, hogy a résztvevők újratervezett tárgyaik által tovább gazdagítják nemzeti kultúránkat, áll a cikkben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában