Kikapcsolódás

2024.09.14. 17:42

A zord idő ellenére remekül sikerült a Kemencés Nap Noszvajon

A falu legismertebb rendezvénye a Kemencés Nap, ahol kemencében sütés hagyományát éltetik tovább egy kemencés főzőversennyel.

Molnár Helga

Idén 25. alkalommal rendezték meg szombaton Noszvajon a Kemencés napot, mely az ország egyik legrégebbi gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát és évről évre egyre többen látogatnak ki. A kerek évforduló okán nagyszabású rendezvényt terveztek, szerették volna a De La Motte-kastélyhoz vinni a napot, ám az időjárás kedvezőtlen fordulatot vett. Czinkéné Szűcs Krisztina a szervezőktől portálunk érdeklődésére elmondta, ha már így alakult, nem a lemondás mellett döntöttek, hanem létrehoztak egy másik forgatókönyvet. Ugyan a Zenés Bortúra ezúttal kimaradt a programból, de a kemencében készült ételek versenye nem, sőt a kísérő programoknak is sikerült más-más helyszínt találni a kiérkező vendégek legnagyobb örömére.

A zord idő ellenére remekül sikerült a Kemencés Nap Noszvajon
A zord idő ellenére remekül sikerült a Kemencés Nap Noszvajon
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A színpadi produkciók bekerültek az iskolába, a tornaterembe pedig a játéktár. A főzőcsapatok sem adták meg magukat az időjárásnak, a helyiek megmutatták gasztronómiai tudásukat. A vásár, azokkal az árusokkal, akik vállalták az esőben kipakolást, a Patakparti piacon talált helyet. A vendégeket szafaribusz szállította a faluban, közben egész nap gyermekprogramok várták a kicsiket, illetve készültek mustkóstoltatással is.

A helyiek is megmutatták gasztronómiai tudásukat
A helyiek is megmutatták gasztronómiai tudásukat a kemencés főzőversenyen
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A program része volt a Babszem Jankó gyerekszínház előadása, Figedy kardja Mókás, cifra történet Figedy Jánosról és legendás kardjáról, egy fitnesz bemutató, Sipos F. Tamás koncertje majd zárásként jöhetett a Unique.

A zord idő ellenére igen sokan kilátogattak Noszvajra, ahol őrzik a kemencéiket, legyenek azok tájházban, művésztelepen, pincészetben, falusi portán vagy csak a mesében. Senki nem távozott csalódottan, ez jól látszott annak ellenére, hogy napsütésre vágyott mindenki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában