Évadnyitó

2024.09.02. 13:54

Harlekin évadnyitó: meglepetésekkel készül a színház

Sok újdonságot tartogat a 2024/2025-ös évad. A Harlekin Bábszínházban beindult az élet.

Molnár Helga

Fotó: Gal Gabor fotoda.hu

Évadnyitót tartottak az egri Harlekin Bábszínházban hétfőn délelőtt. Szűcs Réka, a társulat igazgatója kezdésként visszatekintett az elmúlt évre.
– Sokszínű, feladatokkal teli évadon vagyunk túl, s hihetetlen sikerrel. A pozitív nézői visszajelzések és a szakmai elismerések is ezt mutatják – hangsúlyozta.
Az elmúlt évadban 277 harlekines előadást láttak a nézők, 32 tájelőadást, összesen 1591 bérletet értékesítettek, s az össznézőszámuk 16 ezer 261 volt. Hat új bemutatóval készültek, 16-ot pedig felújítottak. Szűcs Réka felidézte, több külföldi és belföldi vendégszereplésük is volt, s több szakmai díjat is kaptak. Nemzetközi fesztiválon a legjobb alakítás és a legjobb interaktív előadás díját is megkapta a Paprika Jancsi. A Deszkavízión A padlás Visszataps-díjat nyert el, a színház Családbarát munkahely minősítést kapott. Emellett Kiváló Munkáért díjazott lett Bathó Tünde, illetve a Harlekin Bábszínház Eger Csillaga is lett.

Harlekin csapat
A Harlekin Bábszínház társulata. Az évadnyitó után összeálltak egy közös fotóra Fotó: Gál Gábor

A Harlekin műsorterve

Természetesen az évadnyitón az idei tervekről, a bemutatókról is volt szó. A társulat vezetője elmondta, a nyár is aktív munkával telt, megújult az előcsarnok, melyet majd szeptember 21-én adnak át.
– A felújítás nem áll itt meg, az irodák folyosói következnek, illetve a műszak mosdója és irodája. Ezen kívül a honlapunk is új arculatot kap. De hogy a műsortervről is essen szó, az együttműködés évének is tekinthetjük a 2024/25-ös évadot. Fogadunk majd több előadást, mi is utazunk majd a sajátjainkkal. 18 bábszínházi előadással készülünk a nézőknek, melyből hat előadás teljesen új lesz, az újdonság pedig felnőtteknek szóló előadás színrevitele lesz – részletezte.

Kezdve a csecsemőszínházi előadásokkal, október ötödikei debütálással érkezik a bábszínházba a Pliccsplaccs. Az előadás úgynevezett műhelymunka lesz, így a szereplők saját maguknak tervezhetik meg az előadást. A magyar népmese nyomán, november 9-én adják elő A kismalac és a farkasok című mesét. Az óvodásoknak szóló történetben az öröm, az ijedelem és a problémamegoldás is megjelenik, a szórakozás mellett a tanulhatnak is a gyermekek. Óvodás és első osztályos korosztály számára, nézői ajánlások alapján érkezik a színpadra 2025. április 12-én Nyúl Péter. Az előadásban több technikát és használnak majd, például árnyjátékot és kesztyűs bábokat, de igyekeznek bevonni a mese írónőjének illusztrációit is. Idén november 23-án debütál a 2. és 6. osztályosoknak szóló Én és a cseresznyefa című darab. Ez egy ősbemutató lesz, hiszen színházi keretek közt eddig még nem dolgozták fel ezt a művet.

Harlekin évadnyitó
A jó kedv garantált a Harlekin csapatban Fotó: Gál Gábor

Szűcs Réka elmondása szerint jelezték a nézők, hogy a gyermekeknek szóló előadások mellett szívesen látnának felnőtt, ifjúsági darabokat is. Ezért a bábszínház idén két új műsorral is kedvez ennek a kérésnek. Az egyik 16 éven felülieknek szóló, felnőtt, ifjúsági darab a Ne engedj el! című ősbemutató. Az előadás Kazuo Ishiguro Nobel-díjas író azonos című regényének adaptációja. A szintén 16 éven felülieknek szóló darab Mihálka György festőművész azonos című verseskötete nyomán készült. Az élet szépségei és nehézségei, a felnőtté válás valósága és a gyermekkor eltűnésének fájdalma is megjelenik a darabban. Stúdió előadásban 2025. január 18-án lesz látható. Ezek lesznek a bemutatók, de a repertoár 18 előadásból áll.

Emellett maradnak a különkiadású előadások is. Ezek olyan bábszínházi műsorok, melyek után valamilyen plusz játékot vagy foglalkozást szervez a színház, ahol a nézők az előadókkal együtt tudnak alkotni, játszani vagy beszélgetni. Az évadnyitó közös beszélgetéssel, koccintással ért véget ünnepivé téve azt alkalmat.

A Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi újra műsorra került, íme egy kis kedvcsináló:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában