Feltárás

2 órája

Rejtélyes feliratokat találtak a Nagy-Eged hegyi kápolna falain

Tovább folytatódott a feltárás. Nagy-Eged hegyi kápolna újabb titkai tárulnak fel.

Heol.hu

A Nagy-Eged hegyi kápolna feltárásáról portálunk is rendszeresen beszámol. A Dobó István Vármúzeum szombati posztjában az ásatás újabb részleteiről írtak. 

A Nagy-Eged hegyi kápolna feltárása
A Nagy-Eged hegyi kápolna feltárása
Forrás: Dobó István Vármúzeum

– A templom kutatásának őszi évadához szeptember első hetében még perzselő (35 °C) forróság közepette fogtunk hozzá, a következő héten azonban hűvössé és szeszélyessé váló időjárás a hegy mediterrán mikroklímája ellenére bennünket is hátráltatott.  536 méteres magasságban fekvő kápolnánk olykor velünk együtt úszott esőfelhőben. Mindez azonban nem szegte kedvét önkénteseinknek, csapatunk pedig szó szerint állta a sarat. Nem úgy terepjárónk, amely összkerékmeghajtással sem tudott feljutni a heves esőzések hatására járhatatlanná vált hegyi szerpentinen – írták a Facebook-on megosztott posztban.

A Nagy-Eged hegyi kápolna sok érdekességet rejt

Mint beszámoltak róla, a templom nyugati kapuja és az abból nyíló csigalépcsőtorony belteréből folytatták az omladék kitermelését. Legnagyobb meglepetésükre ez utóbbi alján 20 centiméter vastag hamut találtak szenült famaradványokkal. A toronyhelyiség kövein megfigyelhető fekete kormos elszíneződés kétségtelen nyoma annak, hogy a templom építésének első fázisában ezt a helyiséget mészégető kemencének építették és használták. 

A templom falait nagyrészt ugyan helyileg bányászott triász mészkőből rakták és vörös színű agyaggal kötötték, de az egri káptalan és az egri püspök téglavetőjéből szállított bélyeges téglákat is felhasználtak különösen a nyíláskávák és a boltozatok esetében, amelyekhez falazóhabarcsra – ehhez pedig mészre – volt szükség.Utóbbi előállítását legegyszerűbben a helyszínen lehetett megoldani. Ezzel a felfedezéssel némi betekintést kapunk az építkezés összetett munkafolyamataiba.  A sekrestye épen megmaradt vakolt belső falfelületeire rakódott omladék óvatos lefejtése közben szintén meglepő felfedezést tettünk. A szentélybe vezető ajtóval szemközt, a helyiség északi falán egy 30 cm mély falifülkét találtunk. S ha mindez még nem lenne elég, a sekrestye nyugati falán igazi szenzáció fogadta csapatunkat. Még régész szemünknek sem hittünk, mikor felfedeztük a vakolatba bekarcolt betűket és számokat – fogalmaztak az érdekességgel kapcsolatban.

Ígéretük szerint a rejtélyes feliratokról  egy következő posztban számolnak be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában