Ünnep

3 órája

Birsalmás lencsegulyást is kóstolhattak Noszvajon

Megtelt a falu birsalmalekvárral s az azt kereső vendégekkel. Noszvajon birsünnep zajlott szombaton.

Molnár Helga

Noszvajon kedvenc a birsalma, süteményben, birsalmasajtban, befőttnek, szörpnek, ivólének, pálinkának, de teszik a bablevesbe, káposztához és a kacsacombhoz is. Mindezeket akár meg is kóstolhatták azok, akik szombaton kilátogattak a településre a birsünnepre.

Birsalmasajt, birsalmasajt hátán
Birsalmasajt, birsalmasajt hátán
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, Noszvajon szinte minden háznál van egy vagy több birsalmafa, így a felhasználási módja szinte végtelen. Ezek után szinte meg sem lepődtünk, hogy találkoztunk birses lencsegulyással vagy birsalmás szendvicskülönlegességekkel.

A szervezők szándéka, hogy elsősorban a családoknak, pároknak kedvezzenek, ez az elképzelés meg is valósult. Az eseménynek évről évre egyre nagyobb híre van, jól mutatja mindezt az, hogy milyen sok ember sétálgatott a patakparton. Több mint harminc helyi őstermelő és árus kínálta birsalmás étkeit, a különleges birslekvárokat, termékeiket. De volt kézműves kirakodó vásár, valamint kézműves foglalkozásokból válogathattak a kicsik és a nagyok egyaránt, s volt egy gyermekelőadás is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában