Egri Bikavér Ünnepi Napok

3 órája

Három új borlovagot avattak az egri bikavér ünnepén

Az Egri Bikavér Ünnepi Napokhoz kapcsolódva megemlékeztek Gárdonyiról is. A borlovag avatás része volt az eseménynek.

Molnár Helga

Az Egri Bikavér küldetésének, népszerűsítésének, elősegítésére, a hagyományok megőrzésével az Egri Bikavér Borlovagrend megemlékezéssel és borlovag avatással csatlakozott szombaton az Egri Bikavér Ünnepi Napok idei eseményeihez.

Borlovag avatás az Egri Bikavér Ünnepi Napok rendvezvényen
Borlovag avatás az Egri Bikavér Ünnepi Napok rendezvényen
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A délutáni programsorozat a Gárdonyi szobornál kezdődött. Itt Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, dédapja szerint a borivás az emberi léttel függ össze.
– A bor képes családi kapcsolatokat szétrombolni és képes meggyógyítani is, vall a A bor című népszínműben a nedűről. Dédapám a bort testi orvosságként is tiszteli – mondta.

Hozzátette, köszöni, hogy a borlovag avatás textusába bekerült Gárdonyi Géza gondolata.

– A borban öröm, barátság, dal és boldogság van. Nagyon köszönöm, hogy személyemben valójában dédapámat fogadja be az Egri Borlovagrend – emelte ki. Ezt követően Keller Péter és a lovagrend elnöke, dr. Lőrincz György megkoszorúzta az író szobrát.

Ezzel nem ért véget az ünnepi esemény, a borlovagok és az érdeklődők fanfárokkal vonultak át a Dobó térre, ahol dr. Cs. Varga István irodalomtörténész professzor a Dobó szobor árnyékában beszélt a térről, a szoborról, s mint mondta, a tér, szellemi, kulturális centrum. Őt követően a Dobó szobrot is megkoszorúzták, majd díszlövés dördült el a várvédőkre emlékezve.

A program utolsó akkordjaként a sokadalom átvonult a Szent János utcán át az Érsekudvar Pátriárka étteremhez, itt került sor az új borlovagok avatására. Előtte dr. Lőrincz György köszöntötte a megjelenteket.
– Törekvésünk az egri borvidék és a bikavér népszerűsítése, a borkultúra ápolása. Mindannyian elkötelezetten hisszük, hogy az egri borvidék a Kárpát-medence egyik gyöngyszeme, s hisszük, hogy a bor megkerülhetetlen és örök értéke az emberiségnek. Tagjaink az ünnepi eseményeken túl a mindennapokban is képviselik és támogatják az egri bort, annak piacra kerülését, s minőségi üzenetének terjesztését – emelte ki.

Szavai szerint, nem színfolt akarnak lenni a borvidék eseményein, hanem aktív közreműködők a közösség építésében és tevékeny szereplői a borvidék fejlesztésében.
– A borvidékünk kiemelt ünnepe az Egri Bikavér Ünnepi Napok, melynek keretében borlovag avatásra került sor. Nagyon megtisztelő, hogy a tagjaink által felterjesztett és kiemelkedő teljesítményeket felmutató emberek elfogadták felkérésünket és támogatják céljaink elérését – mondta.

Végül kiderült, ki az a három ember, aki ezentúl borlovag is, felavatták Farkas Gedeon szőlész-borász szakmérnököt, Keller Pétert, Gárdonyi Géza dédunokáját és Koltai Lajost, Kossuth-díjas rendezőt, akik esküt is tettek. Az ünnepi esemény közös koccintással zárult természetesen a borvidék zászlósborának számító egri bikavérrel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában