Régészet

6 órája

Bronz tárgyegyüttest találtak a Bükkben

A Verebce-bércen található ókori lelőhelyen ostrom miatt elrejtett ékszereket, lószerszámokat tártak föl.

Tóth Balázs

A Dédestapolcsányi ásatás

Forrás: Ásónyomon - az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének blogja/Facebook

A nyáron folytatódott az ELTE BTK Régészettudományi Intézet bronz- és vaskoros csapat északnyugat-bükki ásatási projektje Dédestapolcsány közelében. A hegység peremén található verebce-bérci hegytetőn az i. e. 7-6. század fordulóján virágzó, majd egy támadás eredményeképpen elpusztuló települést vizsgálnak a régészek és a hallgatók környékbeli önkéntesek segítségével. Az idei a lelőhely kutatásának a hatodik éve, az ásatásoknak pedig a harmadik évada.

Idén három kutatószelvényben tártak fel az egykori ostrom során leégett épületeket és ezzel párhuzamosan folytatták a terület fémkeresős átvizsgálását. Az egyre látványosabb tárgyegyütteseket felmutató egykori házak mellett a legizgalmasabb leletegyüttes az egyik kutatószelvényben előkerült, több mint 60 bronz- és vastárgyat tartalmazó, rendkívül érdekes, főként délkelet-európai, balkáni kapcsolatú ékszereket és lószerszámokat rejtő, az egykori ostrommal összefüggésben föld alá került gazdag készlet volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában