Puccini 100

3 órája

Az Egri Kamaraopera Fesztiválon különleges előadásokat láthatunk

Az Egri Szimfonikus Zenekar több mint 10 éve szervezi meg különleges programsorozatát. Az Egri Kamaraopera Fesztivál ezúttal a Legendák címet kapta. Legendás történetekkel, szerzőkkel és előadásokkal találkozhat a közönség 2024. október 25. és 27. között Egerben. Gyerekopera, jazzopera, élőfilm-opera, kortárs mono-operák, korhű barokk opera, tánc-opera szerepel a gazdag kínálatban, köztük két ősbemutató és egy magyarországi bemutató is.

Heol.hu

2012-ben jött létre az első Egri Kamaraopera Fesztivál, mely stiláris sokszínűségével azóta is egyedülálló rendezvénye a műfajnak, hiszen nemcsak a régióban, de az országban, sőt Európa-szerte is ritkaságnak számít. Bátorság, akarat, a minőségi kultúra közvetítésének igénye és a hasonlóan gondolkodó kulturális szereplők összefogása, támogatása kellett ahhoz, hogy a fesztivál megvalósulhasson. Indulásakor rögtön el is hangzott a szokásos szkeptikus kérdés: vajon lesz-e közönsége Egerben ennek a műfajnak? Az idő, a programok sokszínűsége, valamint Szabó Sipos Máté karmesternek, a fesztivál megálmodójának és művészeti vezetőjének lelkesedése, kreativitása megcáfolta a kétkedőket, és mára bebizonyosodott: bőven van igény ilyen rendezvénysorozatra egy kisvárosban is. Az Egri Szimfonikus Zenekar szervezésében létrejövő idei program is bizonyítja, hogy a kísérletező kedv, a különböző műfajok találkozása, a kortárs bemutatók és klasszikus előadások együttléte évről évre izgalmas élményeket kínál, amelyek vonzóak nemcsak a helyiek, de a városba érkező vendégek számára is.

Az Egri Kamaraopera Fesztivál a legandákra épít
Az Egri Kamaraopera Fesztivál a legendákra épít
Forrás: Egri Kamaraopera Fesztivál Facebook

A programsorozat hagyományosan meglepetéssel kezdődik: a zenekar - a kamaraopera számára talán szokatlan környezetben-, az Agria Park bevásárlóközpontban okoz váratlan zenei csődületet még október 24-én. A fesztivál első napján egy csodálatos barokk helyszínen - a Főegyházmegyei Könyvtár lenyűgöző atmoszférájában - a Savaria Barokk Zenekar és vendégművészeik Artúr király legendáját mesélik el Henry Purcell operáján keresztül. Este nyolctól a Kepes Intézetben két nagyszerű mezzoszoprán közreműködésével két új bemutatóra is sor kerül. Lear király lányát, Goneril-t, Balga Gabriella személyesíti meg az idén 75 esztendős Vajda János hátborzongató operamonológjában, Vizin Viktória megindító előadásában pedig a középkori szent, Aldegunda alakja elevenedik meg, aki a betegséggel való szembenézés megrendítő, de egyben felemelő stációit járja végig. A Vizin Viktória-Zombola Péter szerzőpáros új mono-operája az idei chicagói bemutató után először Egerben lesz látható Magyarországon. A két előadás között borkóstolóval készülnek a szervezők.

Egy új helyszín, a régi ipari épületből kialakított Connect Rendezvényterem ad otthont egy rendhagyó, Szép Ernő versein alapuló jazzoperának, Balla Eszter, Szabó Kimmel Tamás és a Swing à la Dzsango előadásában, a Tóth Ferenc Pincészet kiváló borai és különleges borkorcsolyák társaságában.

Az Egri Kamaraopera Fesztivál sokszínű programot kínál

A fesztivál záró eseménye a 100 éve elhunyt Giacomo Puccini, a legendás zeneköltő előtt tiszteleg, akinek két operája is felcsendül ezen az esten a Gárdonyi Géza Színház színpadán. Egyetlen vígoperája, a Gianni Schicchi élőfilm-opera adaptációját a Budapesti Skizó Egyesület művészeinek jóvoltából, a Tri Bühne Stuttgart exkluzív élő közvetítésén keresztül élvezheti a közönség Sándor Dániel Máté rendezésében. Ötlete abból a vízióból született, hogy a színházat, a filmet és a digitális művészetet ötvözve egy új, innovatív műfajt hozzanak létre: az élő filmet. Az előadás során Puccini klasszikus operáját színpadi játékként állítják színpadra. A különböző művészeti formák, műfaji jellemzők és legmodernebb technológiák kölcsönhatása dinamikus és különleges élményt teremt, ezzel a Gianni új, kísérletező lehetőségeket nyit meg az előadóművészet, a filmkészítés és a színházi produkciók világszintű terjesztésének területén.

Ezt követően Puccini első operája, a 140 évvel ezelőtt óriási sikerrel bemutatott, a Fekete-erdő lidérclegendáján alapuló Le Villi kerül színre, olyan kiváló művészek közreműködésével, mint Miksch Adrienn, Ujvári Gergely, a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály, a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán), a GG Tánc Eger és az Egri Szimfonikus Zenekar, Szabó Sipos Máté irányításával. A hűtlen szeretőn bosszút álló, holt menyasszonyok legendája ezúttal Emődi Attila különleges tánckoreográfián keresztül elevenedik meg.

A gyerekeknek is kínál programot minden évben a fesztivál, hiszen kiemelten fontos, hogy e műfajból is minél korábban kapjanak élményt a kisebbek. Idén, az őszi szünet után, november 5-én várja majd a diákokat Magda Dávid – Juhász Magda: Az egérkirály című gyermekoperájának ősbemutatója Török-Ujhelyi Tamás főszereplésével, továbbá Bartók Beáta, Szajkó Anita, Baráth Zoltán, az EKKE és Gyakorlóiskolájának hallgatói, valamint a Szabó Sipos Máté vezette Egri Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének közreműködésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában