Csipkebogyó Fesztivál

3 órája

Hagyomány, népművészet, kultúra a szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon

Ez már a tizenhetedik fesztivál volt. Szinte minden a csipkebogyóról szólt a faluban.

Molnár Helga

Szarvaskőben 2008 óta szerveznek fesztivált a csipkebogyónak. Időpontja hagyományosan az október 23-hoz legközelebb álló szombat, ez idén október 19-ére esett. A szervezők az esemény kapcsán elmondták, a település környezeti adottságai sajnos nem kedveztek más, kultúrnövények termesztésének, így az itt lakó emberek már réges-rég kihasználták a környező erdők és mezők terméseit: a csipkebogyót, somot, galagonyát. Ebből a népi lekvárfőző hagyományból indult ki az első csipkebogyó fesztivál, mely mára már ország-, sőt világszerte híressé vált.

Bőségesen megrakott standokról válogathattak a Csipkebogyó Fesztivál résztvevői
Bőségesen megrakott standokról válogathattak a Csipkebogyó Fesztivál résztvevői
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az időjárás kegyes volt szombaton a látogatókhoz, ugyan csípős, de napos idő fogadta a Szarvaskőbe érkezőket. Hagyományok, csipkelekvár, népművészet, ezzel mind találkozni lehetett. Benkó Dániel polgármester elmondta, feltett szándéka, hogy a fesztivál maradjon meg a hagyományőrzés mentén, szóljon a kultúráról és a gasztronómiáról.

S igyekeztek is ennek megfelelni. A kistermelőktől mustot, szörpöt, csipkelekvárokat, és persze más lekvárokat is lehetett vásárolni, s természetesen a helyi termékeken kívül más típusú kézműves termékek, ételek és italok gazdag kínálatában is válogathattak a látogatók. A termelőktől azt is megtudhattuk, milyen pozitív élettani hatásai vannak a csipkebogyónak, de persze betekintést engedtek abba is, hogyan készül a lekvár.

Benkó Dániel azt is kiemelte, a csipkebogyó fesztiválra évről évre egyre többen érkeznek, több ezren is akár.

S ahogy azt láthattuk, így is volt. Nem csak a faluból, hanem sokan Egerből, a környező településekről, de még messzebbről is jöttek egy kis csipkebogyólekvárért. Családok gyerekekkel, párok sétálgattak az állomáskertnél. A fesztivál helyszínén igazi vásári kavalkád hangulat alakult ki, melyhez a szervezők színes programokat kínáltak kicsiknek és nagyoknak. A kisebbek bűvészshownak, zenés gyerekműsornak, pónilovaglásnak örülhettek, a nagyobbak pedig vezetett túrákon is részt vehettek. De ha már a kulturális rész erősítése szóba került, erről is gondoskodtak a szervezők, fellépett a Bon Bon, a Strong Threesome Band és a Pótkerék is, s végül utcabál zárja a napot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában