Jutalomjáték

2 órája

Ők tudják, mi a szerelem - őszi premier az egri színházban

Jámbor Ildikó

Saárossy Kinga és Blaskó Balázs Hubay Miklós darabjában

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az első őszi, október 4-ei premier az egri Gárdonyi Géza Színházban Hubay Miklós drámája, az Ők tudják mi a szerelem, Saárossy Kinga és Blaskó Balázs főszereplésével. Nem véletlen, hogy őszi, hiszen az emberi életkor őszében megvalósuló érzelem egyszerre burleszk és tragikus, s épp ezért ennek bemutatása is sokszínű. Sokszínű művészi ábrázolásra ad alkalmat a darab, s külön ajándék, hogy az igazgató főrendező ezúttal színészi munkára kényszerítette magát, és ez nagy ajándék. A rendezést pedig bölcsen átadta az egri teátrumban már nem ismeretlen, biztos kezű rendezőnek, Frigyesi Andrásnak. Bölcs és szívmelengető előadás jött létre, amelyben Saárossy Kinga az életkorának megfelelő, méltóságosan és érzékenyen alakított szerepben tündökölhetett.

Az Ők tudják, mi a szerelem című darabban az időskori szerelmet sokszínűen mutatják be
Az Ők tudják, mi a szerelem című darabban az időskori szerelmet sokszínűen mutatják be
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Hubay drámájának hőse Estella, a családja körében megöregedett úrinő, harmonikus személyiség. Az ő életébe toppan be Hector Berlioz, a már életében halhatatlan zeneszerző, akivel fiatal korban találkoztak, s a férfi részéről olthatatlan érzelem lobbant a nő iránt, amit négy évtizeden át őrizgetett, s most imádottja elé tárt. A kiegyensúlyozott polgári környezetet Székely László klasszicista elemeket idéző díszlete közvetíti. A történet 1864 őszén játszódik, amikor a híres zeneszerző felejthetetlen koncertet ad Lyonban, Estella lakhelyén. A koncertre Estella családtagjai is elmennek (lánya, veje, unokája), csak éppen ő nem. Nem baj! Eljön hozzá imádója, Berlioz, s gyertyás koncertet ad, virágcsokrot küld, s bár elsőre elutasítják a szerelmét megvallani nem tudó férfiak makacsságával és szenvedélyével megjelenik Estella szobájában, és feltárja szíve titkát, negyven éve őrizgetett szerelmét. A nő kezdetben hűvösen és józanul fogadja, de ez a hév, ez a lobogás nem tudja nem megérinteni, és bölcs józansággal, de a férfi szenvedélyét nem elutasítva, mégis nyújt egy reménysugárt, a jövő találkozások ígéretét, s az emlékezés méltóságát.

Gondolnánk, hogy a darab az idősebb korosztálynak szól, de mégsem. Estella lánya, követve a történéseket, a darab végén egy földhöz vert tányér hangos koccanásával figyelmezteti prakticista, csak az anyagi értékek mentén gondolkozó férjét. Vajon átélte-e valaha is ezt a lobogást, fordult-e őfelé ilyen szenvedéllyel, mint a most megjelent, élete alkonyán lévő zeneszerző, az egykori ifjú szerelmes?

Mostanában, amikor életünk a praktikumról, az anyagiakban megszerezhető javakról szól, különösen fontos ez a felvetés.

Az egri előadás nagyon rendben van. A mellékszereplők jól asszisztálnak a két főhős jutalomjátékának. Babócsai Réka, Estella lányaként mutatós jelmezében figyelmes játékával győz meg bennünket a címben foglalt állítás jogosságáról. Reiter Zoltán hihetően ábrázolja az alakoskodó vőt, az izgága vagyon gyarapítót. Raikovich Viktória az unoka szerepében jó, már végképp beilleszkedett az egri társulatba, melynek két epizódistája, Dér Gabi szobalányként, és Lisztóczki Péter snájdig katonaként is előre lendíti a történetet.

Hubay Miklós különleges jelensége volt XX. századi irodalmunknak. Olaszos műveltsége, és s jó értelemben vett européersége ma már hiányzik a palettáról. A kilencvenes években volt alkalmam személyesen is találkozni vele egy premier kapcsán. Lenyűgözően jó modorú, kedves és szellemes művész ember volt, amit ez a keserédes darab is jól mutat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában