Sportelismerés

2023.11.02. 20:30

Eger kiváló sportolója edzőként is példával szolgál

A Fortuna Akrobatikus Rock and Roll Táncsport Egyesület egri tagozatának táncosa és edzője, az utánpótlás-nevelésben is kiemelkedő szerepet betöltő Szabó Mátyás érdemelte ki idén az Eger Kiváló Sportolója elismerő címet.

Bódi Csaba

Szabó Mátyás Pelyhéné Járdány Zsuzsa és Pelyhe Szabolcs között

Forrás: Fortuna TSE

– A sportággal 1998-ban ismerkedem meg a Pásztorvölgyi iskolában, majd a budapesti Rockin’ Board TSE és a debrecenbeni Kenguru TSE-ben táncoltam, utána kerültem a gyöngyösi Fortuna TSE-hez. Versenyzőként éveken keresztül a magyar válogatott keret tagjaként szerepeltem, a nemzeti színekben eredményesen képviseltük Magyarországot hazai és nemzetközi versenyeken, Világkupa-sorozatokon, Európa- és világbajnokságokon – mondta Szabó Mátyás.

Eredményei kapcsán kiemelendő, hogy Main Class Contact Style kategóriában partnernőjével 2017-ben magyar bajnoki 3. helyezést ért, az éves összetett ranglistán pedig a 2. helyen végzett. A 2021-es esztendőben bajnoki ezüstérmet szerzett, ahogy a összetett ranglistán is második lett. Tavaly a Világkupában kilencedik pozíció fűződött a nevéhez, az aktuális világranglista az 5., az Európa-bajnoki rangsorban pedig a 16. helyet foglalja el. Main Class Formation kategóriában 2022-ben a 12 fős „The Clue” felnőtt páros formációval világbajnokságot nyert.

Ez következik

A Fortuna TSE november 12-én Egerben, a Kemény Ferenc Sportcsarnokban területi versenyt rendez, november 18-án pedig magyar bajnokság házigazdája lesz Gyöngyösön, a Dr. Fejes András Sport-, és Rendezvénycsarnokban.

– Arra törekszünk, hogy az egyesületünkben sportolók minden téren megkapják az eredményes versenyzéshez szükséges szakmai felkészítést – tette hozzá a 32 éves szakember. – A gyerekek a ritmusérzék, a helyes testtartás és a mozgáskoordináció fejlesztésén túl megtanulnak közös célokért együtt, csapatban gondolkozni, dolgozni, ami a későbbiekben bizonyosan a hasznukra válhat. Edzéseink jó hangulatúak, ahol a fegyelem és az alázat mindig előtérben van. 

Az akrobatikus rock and roll meglehetősen összetett, a sportolók és az edzők részéről egyaránt nagyon komoly fizikai és szellemi felkészültséget igénylő sportág. 

Sok, magát sportszakembernek valló személlyel találkozunk, aki e kihívásokkal teli sportot nem tekinti igazi sportnak. Ez egyetlen dolgot mutat, az illető tájékozatlanságát.

Szabó Mátyásnak Mirkóczki Ádám polgármester adta át a városi elismerést
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Pelyhééket dicséri a nevelőmunka

Szűkebb hazánkban hozzávetőleg negyedszázada folyik az akrobatikus rock and roll oktatása. Ez idő alatt számtalan világklasszis táncost nevelt ki Pelyhe Szabolcs és Pelyhéné Járdány Zsuzsanna, akik már többször kiérdemelték a Magyar TáncSport Szakszövetség legeredményesebb edzőpárosát megillető elismerést. Rokisaik között akadtak magyar bajnokok, Világkupa-győztesek, világranglista-vezetők és világbajnokok. Az elért sikereket 2005-ben Gyöngyös város közgyűlése „Pro Civitate” kitüntetéssel díjazta. A jelentős szakmai munka azóta is folyamatos. Diplomás, szakképzett edzők foglalkoznak már az óvodás korú gyerekekkel is. Az egyesület életében több mint 20 év után változást következett be, ugyanis Eger lett a klub székhelye. A tanfolyamok azonban nem szűntek meg, csak az adminisztráció módosult. A klub edzésein továbbra is szívesen látják a zenét és a táncot kedvelőket. 

Szabó Mátyás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi díszünnepségen vehette át az Eger Kiváló Sportolója elismerő címet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában