Négyesfogat

2024.08.26. 15:46

Szilvásváradon már izgatottan várják a világbajnokságot

Szeptember első hetén negyven év után újra fogathajtó világbajnokságot rendeznek, a maratonhajtásra belépő sem kell. A közelgő vb apropóján augusztus 26-án, hétfőn a budapesti Nemzeti Lovardában tartott sajtótájékoztatón ismertették a hivatalos programot, de megszólaltak a hazai lovassport elismert képviselői is.

Tóth Balázs

Két évtized után ismét négyesfogathajtó világbajnokságot rendez Magyarország. Az INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságot a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezik meg szeptember 4 és 8. között. A világeseményen – amelyen kilenc magyar fogathajtó indul – a világ 14 nemzetének 42 hajtóját várják. Az esemény sajtótájékoztatóján ismertették a hivatalos programot, valamint megszólaltak a hazai lovassport elismert képviselői is.

Szilvásváradon már izgatottan várják a világbajnokságot
Szilvásváradon már izgatottan várják a világbajnokságot (Archív fotó)
Forrás:   Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Tizennégy nemzet 42 versenyzője, köztük 13 világbajnok vesz részt a Szilvásváradon egy hét múlva kezdődő négyesfogathajtó világbajnokságon. Az esemény sajtótájékoztatóján – a Nemzeti Lovardában – elhangzott, hogy minden idők legjobb világbajnokságára készülnek a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, ahol a világbajnokok között olyan hazai sztárhajtókkal találkozhatunk majd, mint Lázár Zoltán, Dobrovitz József vagy ifj. Dobrovitz József.

-A sportirányításban a Négyesfogathajtó Világbajnoksághoz hasonló nemzetközi sporteseményekkel fontos célunk, hogy hosszú távon is pozitív hatással legyenek a magyar sportra – mondta Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára a szervezők közleménye szerint. Hozzátette, bízik benne, hogy a versenyen átélt élmények minél többeket motiválnak majd arra, hogy kipróbálják ezt a különleges sportágat és beépítsék életükbe a rendszeres mozgást. Megköszönte a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek, a Magyar Lovassport Szövetségnek és az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnak azt a közös szervezőmunkát, amelynek köszönhetően jövő héten a világ legjobb fogathajtóit köszönthetik Magyarországon.

- Hazánk már többszörösen bizonyított nagykaliberű világversenyek professzionális megrendezésében, most a Négyesfogathajtó Világbajnokság esetében is arra készülünk, hogy minden idők egyik legjobbját szervezzük meg – mondta el a sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok.

- Az idei mezőny elképesztően magas színvonalú, hiszen ott lesz minden idők legeredményesebb hajtója, a tizenötszörös vb-győztes holland Ijsbrand Chardon és az utóbbi hat világbajnokságot sorozatban nyerő ausztrál Boyd Exell is. A rendező ország jogán Magyarország kilenc versenyzőt indíthat az eseményen – emelte ki Lázár Vilmos.

A sajtótájékoztatón Fugli Károly, címzetes egyetemi docens, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) tiszteletbeli elnökségi tagja, az esemény szervezőbizottságának vezetőségi tagja a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség képviseletében elmondta, 2023 óta a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség felelős a nemzetközi sportesemények és a kiemelt állami nagyrendezvények megszervezéséért. Az idei és a tavalyi évben több világbajnokság, Európa-bajnokság és egyéb, magasan jegyzett nemzetközi világverseny szervezésében vett részt. Ezek a világklasszis események olyan tapasztalatot adtak a szervezetnek, amely biztosítja, hogy a lehető legszínvonalasabban valósulhasson meg az idei INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság. A versenyzők és a nézők egyaránt a legmagasabb szintű rendezvényélménnyel gazdagodhatnak az eseményen.

Elhangzott, hogy akárcsak a Formula–1-es Magyar Nagydíj esetében, a szilvásváradi világbajnokságon is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. lesz a hivatalos díjszállító – írta a Magyar Nemzet

A program szeptember 4-én az állatorvosi ellenőrzéssel indul, az ünnepélyes megnyitó 18 órakor lesz. Szeptember 5-én és 6-án 10 órai kezdéssel a díjhajtást, 7-én a maratonhajtást, 8-án az akadályhajtást rendezik.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság sajtótájékoztatóján
Budapest, 2024. augusztus 26. Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság sajtótájékoztatóján
Forrás: Balogh Zoltán/MTI

- A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont már több ízben is otthont adott hazai és nemzetközi rendezvényeknek, kiváló infrastruktúrával és többek között a Szalajka-völgy és a Bükk közelségével, különleges atmoszférát biztosít egy-egy ilyen megmérettetésnek. Büszkék vagyunk, és nagy izgalommal várjuk, hogy egy bő hét múlva, ismét dübörögjön a völgy a lovak patáitól – mondta el a sajtótájékoztatón Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

Hétfőn ismertették a közelgő világbajnokság programját is. A hazánkba 2004 után visszatérő vb szeptember 4-én az állatorvosi ellenőrzéssel indul, ezt követi még aznap, 18 órai kezdettel az ünnepélyes megnyitó. Szeptember 5-én és 6-án 10 órától a díjhajtást, 7-én az ingyenesen megtekinthető maratonhajtást, 8-án pedig az akadályhajtást rendezik. A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont már több ízben otthont adott hazai és nemzetközi rendezvényeknek, kiváló infrastruktúrával várja vendégeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában