Közélet

2012.08.31. 12:34

Átalakítás: a betegek nem szenvedtek hátrányt

A változás a gyöngyösi kórház finanszírozását nem érintette pozitívan.

J. M.

Az egészségügy nyár eleji átalakítása óta csaknem negyed év telt el. Dr. Freili Gézát, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház stratégiai igazgatóját a változásokkal kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük.

– Milyen újdonságot hozott a kórház életébe az átalakítás?

– A betegek szemszögéből vizsgálva mindenképpen jó a jelenlegi helyzet, hiszen az ellátó területhez tartozók nem szenvedtek hátrányt. Ugyanazokat a vizsgálatokat tudjuk elvégezni, amiket egy hónappal vagy egy évvel ezelőtt. Legtöbbször ugyanazokkal a betegségekkel küldjük tovább a betegeket, mint korábban.

– Két ellátási területen azonban jelentős a változás...

– A kórházban kialakítottunk egy neurológiai osztályt, így már fekvő betegeket is el tudnak látni, illetve a belgyógyászaton belül létre jött egy gasztroenterológiai részleg. A változásnak köszönhetően három új orvosnak is munkahelyet tudtunk teremteni. Fontos még megemlíteni a szemészetet, hiszen az osztály megszűnt a kórházban, ám egynapos műtéti beavatkozásokkal a korábban elvégzett operációkat továbbra is ellátják. Jó hír továbbá, hogy a gyermekosztály kompetenciája nem csökkent, és az ellátási körzet sem változott.

– Hogy élte meg a változást az intézmény?

– Szomorúan vettük tudomásul, hogy az átalakítás a kórház finanszírozását nem érintette pozitívan. Az új osztály kialakítása és fenntartása többletköltséget jelent, ráadásul a korábbiakhoz képest kisebb finanszírozást kapunk. Ez azt jelenti, hogy újabb hatmillió forintot kellene találnunk a rendszerben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!