Közélet

2015.06.22. 12:30

Történelmi forgatag a várban

Számtalan különleges rendezvénnyel készültek megyénkben az idei Múzeumok Éjszakájára.

Szomszéd Eszter

Az ígéretek arról szóltak, hogy izgalmas történelmi forgataggá válik egy éjszakára az egri Dobó István Vármúzeum a Múzeumok Éjszakáján. Nos, visszatekintve, nem volt túlzás a szervezők részéről ezt állítani, ugyanis valóban rengeteg látogatót vonzottak a szombat éjjelre meghirdetett programok.

Hömpölygött az embertömeg a Dobó-bástyában, ahol a lépcsőn több alkalommal dugóba kerülhetett az, aki arra vállalkozott, hogy a rendezvény- és kiállítótermek felé veszi az irányt. Folyamatosan érkeztek az érdeklődők – családok, baráti társaságok az ország minden tájáról – a Déli- és Északi-kapu felől. Nem véletlen, ugyanis nem mindennapi lehetőség az, hogy ingyenesen megtekinthetőek a vár állandó és időszaki kiállításai, s mindezekhez még érdekes előadások, hagyományőrzők interpretációi is kapcsolódnak. Több helyszínen párhuzamosan futottak a programok.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Kellemes kikapcsolódás várt azokra, akik az egri várat választották a szombat estéjük helyszínéül Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

Az ágyúdombon felállított színpadon zenés, táncos produkciók, és a Szederinda Nemzetközi Néptánctalálkozó gálaműsora követte egymást. De nemcsak a nagy színpadon, a palotánál is lehetett táncos lábú emberekkel találkozni: a máglya meggyújtása után tűzugrás fesztivál vette kezdetét, majd a Tekergő Zenekar húzta a talpalávalót a vendégeknek. Egy napra még a műszaki átadás előtt álló várfalsétányon is körbenézhettünk, ahonnan eddig még ismeretlen panoráma nyílik a városra. Mint megtudtuk: vélhetően az e heti 36. Kaláka Fesztiválon ünnepélyesen is átadják azt. Egy bizonyos, már mindenki nagyon várja a pillanatot.

Az egész megyében számtalan különleges rendezvénnyel is készültek az idei Múzeumok Éjszakájára, amelynek idei kiemelt helyszíne – mint az köztudott – Eger volt. A hevesi megyeszékhely rengeteg kulturális intézménye kitett magáért ezen a napon: a Bródy Sándor megyei könyvtárban, valamint a Kepes Intézetben rendhagyó tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, a Török Pasa Sátrában hastáncos koktél-esttel, a Varázstoronyban kísérletekkel, távcsöves megfigyeléssel, a Történeti Tárházban pedig sok új érdekességgel várták a vendégeket. Ezen az éjjelen a Fegyvertárban például egy két méter hosszú, több mint egy mázsa súlyú, 40 milliméteres kaliberű, falconetta típusú lövegcsövet állítottak ki, ami igen ritka emlék a múltból.

A Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum is éjszakába nyúló programokkal várta a kicsiket, nagyokat és felnőtteket egyaránt. A vakok és gyengénlátók számára szerveztek egy nem rendhagyó borkóstolót. A Természettudományi Szakrészlegben kisállatokkal lehetett ismerkedni. A „Minden, ami Eger” programon tudományos és ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak a résztvevők, a Médiatárban klasszikus meséket vetítettek a gyermekekkel érkezőknek, de az érdeklődők megismerkedhettek a bibliotéka történetével is.

A különlegességek sora itt még nem ért véget. Szombat este fénybe öltöztették a Gárdonyi Emlékházat, és a mellette álló Arkt Művészeti Ellátót, amelyet ekkor nyitottak meg hivatalosan a látogatók előtt. Elmondható, hogy egy rendkívül hangulatos helyszínnel gazdagodott a város. Fajcsák Dénes, az Arkt megálmodója elmondta: egy két éves projekt végéhez értek ezzel az átadással, küzdelmes időszak áll mögöttük. A valamikor Gamesz-épületet az önkormányzattól kapták meg, hogy ott egy művészeti közeget hozzanak létre, és ez baráti, vállalkozói összefogással sikerült is. A hely már több főiskola kiállításnak is otthont adott az elmúlt hónapokban. A helyszín most már egy kávé- és borkerttel is bővült, az ősfás udvart lampionokkal díszítették.

Teljesült Péterváry István álma

A Múzeumok Éjszakáján nyitották meg az „Elődeink fegyverei, fegyvereink elődei” című kiállítást a Dobó bástyában. A tárlat címe sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis Péterváry István egri műgyűjtő anyagát mát több ízben láthatta a nagyközönség. A mostani kiállítás annyiban különleges, hogy a gyűjtő halála után két évvel, a DIV a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programjának segítségével hozzájuthatott az értékes gyűjtemény magyar és török vonatkozású relikviáihoz – ez mintegy 250 műkincset jelent –, amelyet mostantól 5 évre letétbe helyeztek el a várban. Berecz Mátyás múzeumigazgató úgy fogalmazott: ezzel az állandó kiállítással végre teljesült az egri gyűjtő akarata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!