Támogatás

2021.03.14. 07:00

Az adókedvezmény sok vállalkozót segít Heves megyében is

A kormány döntése értelmében hétfőn hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kellett zárni. Megkérdeztünk néhány érintettet, hogyan birkóznak meg ezzel a helyzettel.

Molnár Helga

20201210 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Műkörmös mestervizsga.

Fotó: Huszár Márk

Már közzétették, hogy pontosan mely ágazatokra terjesztik ki az állami bértámogatást a március 8-án életbe lépett kényszerű bezárás miatt. A kormányrendelet további fontos rendelkezése, hogy a kata szerint adózó vállalkozások és vállalkozók, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók is mentesülnek egyes fizetési kötelezettségek alól.

– Azt tapasztalom, hogy több kollégám mellett már főleg a vendégek készültek ki, idegesíti őket a járvány miatt előállt helyzet – mesélte lapunknak egy neve elhallgatását kérő fodrász. Mint mondta, különösen nehéz helyzetben vannak, akiknek nem engedik el az üzlethelyiség bérleti díját, ahogy azok is, akik egyedül nevelik a gyerme­küket.

– Igazából ez a helyzet a fodrászok között is egy nagy feszültséget kelt, mert van, aki próbálja menteni a menthetőt, és házhoz megy. Más kollégák azonban ezért neheztelnek rá – tette hozzá.

Egy szintén névtelenséget kérő egri manikűrös azt nyilatkozta, ha ez a kényszerű bezárás tavaly történt volna, még örült is volna, mert benne akkor nagyobb volt a félelem.

– A jelenlegi korlátozás nagyon meglepett, nem számítottam rá, hogy érinteni fogja a szépségipart is. Természetesen két hét nem sok idő, ezt ki lehet bírni, és örülök, hogy márciusra elengedik a kata fizetését. Viszont attól egy kicsit tartok, hogy tovább kell zárva lennünk, ugyanis az adó elengedésén túl nem számíthatok más támogatásra – részletezte.

Vladár Péterné, a Vladár Autósiskola ügyvezetője is beszámolt tapasztalatairól. – Tavaly szeptember elsejétől mi is a felnőttképzési törvény szerint dolgozunk. A mostani rendelet alapján nem dolgozhatunk, személyes kapcsolatot igénylő órákat nem tarthatunk, semmilyen jelenlétet kívánó oktatás nem folyhat. Ez az időszak április hetedikéig tart – foglalta össze.

Emellett szünetel a leendő autóvezetők vizsgáztatása is, a Vöröskeresztnél sem működik az egészségügyi ismeretek számonkérése.

– A legkomolyabb tényező a vizsgák lemondása, már két-három hétre előre fixáltuk ezeket az időpontokat, s nem lesz egyszerű pótolni. A felkészülés is bonyolódik, ha egy hónap kiesett a tanulóknak, biztos vagyok benne, hogy a lemaradás pótlására öt-nyolc órát kell pluszban kérniük – magyarázta.

Vladár Péterné lapunknak elmondta, hogy a jelentkezések száma is megcsappant, a tanulóvezetők érdeklődése alábbhagyott. Ám a katára vonatkozó kedvezményt pozitív dolognak gondolja ő is. Tavaly három hónapig voltak zárva a járvány miatt, most bízik benne, hogy ez nem fordul elő még egyszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában