Közélet

2016.05.14. 16:42

Se kötelezettség, se számonkérés

Nem hozható nyilvánosságra az Eger Sikeréért Egyesület tagjainak névsora.

Szomszéd Eszter

A Heves Megyei Közgyűlés újonnan megválasztott budapesti illetőségű alelnöke, dr. Bényi Szabolcs Tamás a megyéhez két szállal kötődött megválasztása előtt saját bevallása szerint: egyrészt jó barátja Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőnek, másrészt tagja az Eger Sikeréért Egyesületnek (ESE). A heol.hu most ennek a majd'' egy éves múltra visszatekintő civil szervezetnek nézett kicsit utána.

Tavaly szeptemberben Soltész Gergő, az ESE elnöke a megalakulásukkor tartott sajtótájékoztatón elmondta, a civil szervezet célja a kiváló adottságokkal rendelkező megyeszékhely további gyarapítása. Ehhez egy új, életerős, innovatív civil szellemi háttér szükséges. Elhangzott, a szervezet az Egerben élő és Egert szerető bármely polgár számára nyitott, politikai hovatartozástól függetlenül. Céljuk egy pezsgő kulturális életű, modern, az itt élők számára anyagi és szellemi jólétet biztosító város. Ennek eléréséhez fontos Eger értékeinek népszerűsítése, megismertetése Magyarországon és az országhatárokon túl.

Szép küldetés, és az ember azt gondolná, hogy aki ebben részt vesz, szívesen vállalja nevét is, ám ez nincs így, mivel mikor a megyei közgyűlés alelnökéről érdeklődtünk, valóban tagja-e az egyesületnek, azt a választ kaptuk az elnöktől, hogy a tagok listája nem nyilvános, csak az alapító tagok ismerhetők.

Az Országos Bírósági Hivatal honlapján található civil szervezetek névjegyzékében elérhető információk szerint az Eger Sikeréért Egyesületet idén április 27-én jegyezték be hivatalosan. Hogy véletlen-e vagy sem, nem tudjuk, de ez a megyei közgyűlés új alelnökének bejelentése előtti napon történt. A létesítő okiratot pedig 2015. augusztus 25-ére keltezik. Az egyesület székhelye Egerben a Lenkey János utca 1/d szám alatt található.
Megkérdeztük Soltész Gergőt, az ESE elnökét – aki egyébként még az Ostoros-Novaj Bor Zrt. ügyvezető elnöke is –, mit kell valakinek ahhoz teljesíteni, hogy az ESE tagja lehessen, ezt a választ kaptuk: – Idézve az ESE Alapító nyilatkozatát: „Egyesületünk olyan közösség, amely az Egerben élő és Egert szerető bármely polgár számára nyitott, tartozzék társadalmunk bármely csoportjához vagy politikai közösségéhez. Egy dolog biztosan összeköt bennünket: a tenni akarásban megnyilvánuló elkötelezettségünk Egerért.” Ezen túlmenően természetesen az szükséges, hogy a leendő tagunk jelezze csatlakozási szándékát.

Soltész Gergőtől azt is megtudtuk, hogy taggá válni meghívásos alapon is lehet, de a jelentkezőket sem utasítják el. Mindkettőre volt már példa. Az ESE Alapszabályzatában is benne van, mint mondta, hogy „az egyesületbe belépési kérelmet terjeszthetnek elő azok a természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, amelyek az ESE célkitűzéseit elfogadják. A tagok személyére vonatkozó adatok nem nyilvánosak.” Taggá pedig úgy válhat az ember, hogy az elnökség három tagjából legalább kettő jóváhagyja azt.

A heol.hu-t az is érdekelte, hogy miután valaki az ESE tagjává válik, követik-e azt, hogy mit tesz Eger sikeréért.
– Ez egy önkéntes vállalás. Nincsenek kötelezettségek és számonkérés. Mindenkit szeretettel várunk, aki elkötelezett Eger iránt – közölte az elnök, aki azt is hozzátette: egyetlen kötelessége van a tagoknak, már ha ez kötelesség, hogy mivel egyesületi formában működnek, az évi 5 ezer forintos tagdíjat várják csak el a tagoktól, akiknek jelenlegi létszáma 135. Ők azok, akik kitöltötték a belépési nyilatkozatot.

S, hogy mit tett le az asztalra eddig, a bő féléves története során az ESE? A honlapjuk beszámol például az egri Dobó István Vármúzeumban nyílt kiállításról, amely a Magyar Honvéd Királyi Légierő történetét mutatta be, az egri vár Nemzeti Emlékhellyé válásáról, valamint arról, hogy a megyeszékhely versenybe száll az Európa Kulturális Fővárosa címért.

Információink szerint a felsorolt események, és a versenybe szállás is Nyitrai Zsolt miniszteri biztos erős lobbijának köszönhető. Soltész Gergő elnök a legfontosabbként mégis azt kívánta kiemelni, hogy büszkék arra, hogy az első programjuk keretében és az összegyűjtött támogatásnak köszönhetően hét rászoruló, tehetséges, egri középiskolás tanulmányait tudják 2016 január óta havi 20 ezer forint összegben támogatni, bízva abban, hogy ezzel ők is hozzájárulnak a sikeres továbbtanulásukhoz, vagy akár a nyelvvizsga megszerzéséhez.

 

Az Eger Sikeréért Egyesület alapítói (honlapjuk szerint)

Soltész Gergő – az ESE elnöke, közgazdász; dr. Turcsányi Dániel – az ESE alelnöke, jogász; Herman István – az ESE alelnöke, történész, Eger alpolgármestere; Kovács Cs. Tamás – az ESE titkára, történész, városi képviselő; Csathó Csaba – az Eszterházy Károly Főiskola lemondott kancellára; Csontos Sándor – közgazdász; Csutorás Ferenc – borász; Farkas Bertalan – az első magyar űrhajós; Gerendai Károly – üzletember, kultúraszervező; Habis László – közgazdász, Eger polgármestere; dr. Homolya Róbert – jogász; Harmati László – vállalkozó; Kiss Ádám – közgazdász; Koklács Kata – vállalkozó; Kovács Kati – énekesnő; Kovács Nimród – borász; Kozma István – festőművész; dr. Lukács Tamás – jogász; Megyesy Jenő – jogász, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó; dr. Meszéna Balázs – az EVAT Zrt. igazgatóságának elnöke; dr. Naszvadi György – jogász-közgazdász; Nagy Réka – egri születésű modell; Nagy Róbert – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója; Nyitrai Zsolt – jogász; Révész Tamás – tanár; dr. Ringelhann György – gyermekorvos, Eger első szabadon választott polgármestere; Szabó Attila – előadóművész; Szemerkényi Réka – Magyarország washingtoni nagykövete; Szécsi Zoltán – olimpiai bajnok vízilabda kapus; dr. Tóth Attila Simon – politikai tanácsadó.

Szomszéd Eszter Az Eger Sikeréért Egyesület alapítói (honlapjuk szerint) Soltész Gergő – az ESE elnöke, közgazdász; dr. Turcsányi Dániel – az ESE alelnöke, jogász; Herman István – az ESE alelnöke, történész, Eger alpolgármestere; Kovács Cs. Tamás – az ESE titkára, történész, városi képviselő; Csathó Csaba – az Eszterházy Károly Főiskola lemondott kancellára; Csontos Sándor – közgazdász; Csutorás Ferenc – borász; Farkas Bertalan – az első magyar űrhajós; Gerendai Károly – üzletember, kultúraszervező; Habis László – közgazdász, Eger polgármestere; dr. Homolya Róbert – jogász; Harmati László – vállalkozó; Kiss Ádám – közgazdász; Koklács Kata – vállalkozó; Kovács Kati – énekesnő; Kovács Nimród – borász; Kozma István – festőművész; dr. Lukács Tamás – jogász; Megyesy Jenő – jogász, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó; dr. Meszéna Balázs – az EVAT Zrt. igazgatóságának elnöke; dr. Naszvadi György – jogász-közgazdász; Nagy Réka – egri születésű modell; Nagy Róbert – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója; Nyitrai Zsolt – jogász; Révész Tamás – tanár; dr. Ringelhann György – gyermekorvos, Eger első szabadon választott polgármestere; Szabó Attila – előadóművész; Szemerkényi Réka – Magyarország washingtoni nagykövete; Szécsi Zoltán – olimpiai bajnok vízilabda kapus; dr. Tóth Attila Simon – politikai tanácsadó. A tavaly szeptemberben, az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon megrendezett sajtótájékoztatón az ESE alapítóinak csak egy része tudott részt venni. Képünkön az elnök, Soltész Gergő Fotó: Benke Péter -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!