Lépés

2024.06.18. 16:26

Az Európai Néppárt EP-frakciója felvette soraiba a Tisza Pártot

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója keddi, brüsszeli ülésén 97 százalékos támogatás mellett hozzájárult a Tisza Párt felvételéhez az EPP uniós parlamenti képviselőcsoportjába. A csatlakozási kérelmet Manfred Weber is támogatta.

MW

Magyar Péter Budapesten találkozott Manfred Weberrel, a az Európai Néppárt elnökével

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai palamenti frakcióvezetője Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója kedd délután, zárt ülésen szavaz a Tisza Párt EPP EP-frakciójához való csatlakozási kéreleméről.

Manfred Weber az ülést megelőzően gratulált a Tisza Pártnak ahhoz, hogy az európai parlamenti választások alkalmával megszerezte a leadott szavazatok mintegy 30 százalékát.

Kijelentette: a Tisza Párt hét képviselőjének európai parlamenti mandátuma "erős eredmény", ami egyértelmű üzenetet hordoz a magyar polgároktól arra vonatkozóan, hogy a Fidesz mellett másokat is szeretnének látni az Európai Parlamentben a magyar érdekek képviseletében.

"A Tisza Párttal a magyar érdekek képviseletében és védelmében sok képzett ember került az Európai Parlamentbe, a párt képviselői a munka elvégzésére alkalmasak" - fogalmazott Weber.

Közölte, aggodalmak vetődnek fel a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban, amikor a jogállamiságról, vagy a korrupció elleni harcról van szó. Jó látni, hogy az a párt, amelyik felteszi a szükséges kérdéseket Magyarországon, most csatlakozik az Európai Néppárt korrupcióellenes és jogállamisággal kapcsolatos fellépéséhez - tette hozzá nyilatkozatában EPP elnöke.

Az Európai Néppárt EP-frakciója felvette soraiba a Tisza Pártot

Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai a Tisza Párt felvételét támogató szavazatukkal megerősítették a párt választási listáján szerepelő hét képviselő - Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella és Kollár Kinga - részvételét a frakció munkájában. Az EPP európai parlamenti frakciója a Tisza Párt hét képviselője mellett további hét új tag felvételét erősítette meg.

Az Európai Néppárt közleménye szerint az új tagok felvételével a néppárti frakció megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Parlament "messze legerősebb" képviselőcsoportja.

Közölték továbbá, a keddi szavazáson érintett európai parlamenti képviselők az EPP EP-képviselőcsoportjához csatlakoztak, de pártjaik nem csatlakoztak automatikusan az EPP pártcsaládhoz. A pártcsoportbéli tagsággal kapcsolatos döntések egymástól függetlenek - írták.

Az Európai Parlament legfrissebb tájékoztatása szerint az új összetételű uniós parlamentben az új tagokkal együtt az Európai Néppárt 190, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 136, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 80, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 76, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 58, a Zöldek 52, a Baloldal 39 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 89-en vannak. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után még csatlakozhatnak valamely pártcsoporthoz.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában