„Tegyük naggyá Európát!”

2024.07.01. 16:03

A kormányfő átvette a soros EU-elnökséget (frissült)

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnök (j) találkozója Brüsszelben

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.

A megbeszélés után Orbán Viktor Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.

SULYOK Tamás; ORBÁN Viktor; NAGY Zsuzsanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) és felesége, Nagy Zsuzsanna (k) a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épülete elõtt 2024. július 1-jén 
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar elnökség megnyitása alkalmából Európáért tartottak szentmisét Brüsszelben

Az Európai Unió soros magyar elnökségének megnyitása alkalmából Európáért tartottak szentmisét hétfőn Brüsszelben, a belvárosi Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyházban.

A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa, valamint Mohos Gábor, a külföldi magyar katolikusok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök celebrálta magyar, angol, francia és holland nyelven.

Mohos Gábor angol nyelvű szentbeszédében hangsúlyozta: az európaiak keresztény hitet vettek fel, és olyan eszméket követtek, amelyek ma is hatással vannak az emberekre Európában és más kontinenseken is. A püspök Szent Benedek, Assisi Szent Ferenc és Lisieux-i Szent Teréz közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Európa ne veszítse el azt az örökséget, amelyet korábbi nemzedékek e hit által ráhagytak. Reményét fejezte ki, hogy „ a hívők alkotó közösségei, a Szentlélek ajándékait szem előtt tartva, szeretetben élve megújíthatják az egész európai társadalmat".

MOHOS Gábor
Mohos Gábor, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök a magyar EU-elnökség alkalmából Európáért tartott szentmisén a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban 2024. július 1-jén
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

Mohos Gábor kiemelte, hogy a hívőknek imádkozniuk kell a béke ajándékáért, "amely Jézus Krisztus megváltó szeretete által újra elérhetővé vált számukra." "A béke elvesztése mindenekelőtt a szeretet hiányából fakad, (...) és az Istennel való megbékélés alapja az a felismerés, hogy bűnösök vagyunk" – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a szeretet Isten első számú parancsolata, és ez "a jövő és az élet beteljesedésének útja".

Ezért imádkozunk, hogy Európa megőrizze ezeket a létfontosságú gyökereket, amelyek nélkül kulturálisan nem lenne azonos

– mutatott rá.

Arra is rámutatott, hogy 

a párbeszéd, egymás meghallgatása, méltóságának és látásmódjának tiszteletben tartása kell, hogy mutassa az utat Európának és a kontinensen élő embereknek, "hogy betöltsék hivatásukat a történelemben.

A szentmisén a prédikációk mellett egyetemes könyörgések hangzottak el Európáért és Magyarországért.

A misét állófogadás követte a Liszt Intézetben Sulyok Tamás köztársasági elnök részvételével.

A magyar nemzeti egységet emelte ki az elnökség nyitónapján Magyarország belgiumi nagykövete

A magyar nemzeti egységet és a brüsszeli magyar közösség erejét húzta alá Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete hétfőn, az Európai Unió Tanácsában július 1-jén megkezdődött soros magyar féléves elnökség megnyitójának alkalmából elmondott beszédében.

A nagykövet, aki a brüsszeli Liszt Intézetben fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnököt, a magyar diplomácia fontos időszakának nevezte a soros magyar EU-elnökséget és hozzátette: kiemelt jelentőséggel bír, hogy az eseményen a köztársasági elnök köszönti az összegyűlt magyar közösséget.

 Aláhúzta: Brüsszelben, Európa fővárosában valósul meg talán legjobban a határokon átívelő nemzeti újraegyesítés.

Itt találkoznak az anyaországi, magyarországi magyarok, az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és a nyugat-európai magyar diaszpóra tagjai

– jelentette ki.

Magyarnak lenni egy életérzés. Brüsszelben különösen az!

– szögezte le Kovács Tamás Iván.

Az, hogy ma ilyen sokan összegyűltünk távol hazánktól, jól jelképezi, hogy ugyan Európában élünk, európai tagállamokkal együttműködve alakítjuk jövőnket, de a magyar nemzeti egység fontos számunkra

– húzta alá.

SULYOK Tamás; KOVÁCS Tamás Iván; NAGY Zsuzsanna
Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete beszédet mond a soros magyar EU-elnökség alkalmából adott fogadáson a brüsszeli Liszt Intézetben 2024. július 1-jén 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás:  MTI

Mint mondta, Brüsszelben "élénk a +magyar élet+", mivel Magyarország NATO- és EU-csatlakozását követően számos magyar fiatal költözött a városba, továbbá kiemelte a Brüsszeli Magyar Katolikus Misszió, a Brüsszeli Magyar Ház, illetve a Brüsszeli Magyar Protestáns Gyülekezet és a 82. sz Báthory István Cserkészcsapat tevékenységét is, illetve elmondta, hogy az antwerpeni ortodox zsidó közösségnek is sok magyar származású tagja van.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar EU-elnökség idejére a brüsszeli magyar nagykövetség és a Liszt Intézet számos kulturális eseménnyel készül.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában