Felsőoktatás

2024.08.28. 17:44

Huszonkét fiatal nyert el Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjat

Huszonkét fiatal nyert el Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjat, amelyre hetvenhét pályázat érkezett be – ismertette az eredményeket a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, írja az MTI.

MW

Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Varga-Bajusz Veronika elmondta, az ösztöndíj lényege, hogy azoknak a fiataloknak, akik felvételt nyertek a világ legjobb száz egyetemének valamelyikére, nyújtsanak anyagi támogatást a képzés elvégzéshez. A fiataloknak megszerzett tudást itthon kell majd kamatoztatniuk – mutatott rá.

CZIBERE Károly; VARGA-BAJUSZ Veronika; HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b6), Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára (b8) és Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnöke (j) nyertes pályázók társaságában a Pannónia Tehetségprogram Ösztöndíjak átadásán a minisztériumban 2024. augusztus 28-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az államtitkár közölte: a pályázat keretösszege 400 millió forint volt. A pályázók 14 és 28 millió forint közötti támogatást nyerhettek el. Ebből megélhetési és lakhatási költségek egyaránt biztosíthatók. 

Az ösztöndíjasok szeptemberben megkezdhetik a tanulmányaikat, legtöbben az Egyesült Királyságban és Svájcban

– mondta.

Czibere Károly, a pályázatot lebonyolító Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a közalapítvány legfontosabb feladata az, hogy a kormány valamennyi felsőoktatási szakmapolitikai elképzelését támogassa. Továbbá minden erőforrást előteremtsen annak érdekében, hogy ezek a programok gyorsan és eredményesen megvalósuljanak – mondta. 

Kiemelte:

meggyőződésük, hogy a közalapítványnak a továbbiakban is segíteni kell a kormányzat céljait abban, hogy a valódi tehetségek, akik már bizonyították tudásukat, elhivatottságukat és szorgalmukat, további segítséget és lehetőséget kapjanak.

A sajtótájékoztatót megelőzően ünnepélyes keretek között az ösztöndíjat elnyert fiataloknak oklevelet adott át Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter Varga-Bajusz Veronikával és Czibere Károllyal együtt.

Hankó Balázs az ünnepségen arról beszélt, hogy a fiatal tehetségeknek is küldetése van, és ez nem más mint a világ valós kihívásaira való megoldások nyújtása. Mindezek által jobbá és igazabbá teszik a világot – mondta.

A miniszter kiemelte, 

a támogatás feltétele, hogy az ösztöndíjas fiatalok a külföldi egyetemeken megszerzett tudást a nemzet javára fordítsák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában