Tanévnyitó ünnepség

2 órája

Orbán Balázs: a Mathias Corvinus Collegium a magyar nemzet ügyét szolgálja

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) olyan intézmény, amely a magyar nemzet ügyét szolgálja, a magyarság értékeit akarja megőrizni - hangoztatta a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke a szervezet tanévnyitó ünnepségén csütörtök este Budapesten.

MW

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó ünnepségén 2024. szeptember 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Balázs úgy fogalmazott, az MCC-ből kikerülő fiataloknak, az új generáció tagjainak fontosabb lesz a magyar érdek, mint bármely globalista ideológia. Nem arra használjuk az erőforrásainkat és a tehetségünket, hogy még több globalista gondolkodású embert adjunk a világnak - fogalmazott.

Véleménye szerint ezért is támadják az intézményt, amelynek mára „súlya és tétje van". 

Bírálóik az MCC-t „illiberális janicsárképzőnek" nevezik, kritizálják nemzetközi jelenléte és színvonalas fórumai miatt, illetve azért is, mert a külföldön tanuló hallgatóinknak és kutatóinknak jó ösztöndíjat adnak.

Beszédében idézett a Közép-európai Egyetem (CEU) professzoraitól, és szerinte a „Soros egyetem" oktatói azért "tekintenek rossz szemmel" az MCC-re, mert az sikeres. 

Évről évre egyre több a diák, egyre több a jelentkező, egyre jobbak az oktatók, egyre több a nemzetközi partner, egyre nagyobb a leadott intellektuális teljesítmény 

- sorolta Orbán Balázs. „Nem vagyunk egy olyan ideológiai zártosztály, mint a Soros-egyetem" - jegyezte meg.

Az MCC valóban képes négyzetre emelni a magyar tehetséget, ahogy ezt a kezdetektől kitűztük magunk elé - hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. Mint mondta, az MCC nemzetközileg ismert és elismert tehetséggondozó intézménnyé vált, amely nemzeti, hazafias alapokon áll.

Orbán Balázs arra is figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a támadásokat, nem szabad félvállról venni.

 „Soros György médiája, egyeteme, NGO-hálózata, vagy éppen a politikai viták elől elmenekülő aktuális hordószónok", mind a Mathias Corvinus Collegium céljait akarja megkérdőjelezni 

- fogalmazott. Értékelése szerint az MCC-nek és a diákoknak a támadásokkal szemben meg kell védeniük magukat.

Úgy kell védekezni az „ideológiai gátszakadás" ellen, mint az igazi árvíz ellen: felkészüléssel és szorgalommal - emelte ki, hozzátéve, hogy meg kell erősíteni a védműveket, újakat kell építeni, és amikor kell, ki kell menni a gátra. Ez azt jelenti - folytatta-, hogy fel kell vállani a vitákat a közéletben, a tudományos szférában és a baráti beszélgetésekben egyaránt. Ehhez biztosít felkészültséget az MCC - hangsúlyozta.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy már 

több mint harminc helyszínen vannak jelen. 

Mint mondta, Szabadkán és Egerben is megnyitották a képviseletet, ahol hamarosan elindulnak a képzések. Tájékoztatása szerint Kárpát-medence-szerte 7600 fiatal vesz részt a programjaikon, a képzések közül a vezetőképzést emelte ki.

Folyamatosan bővülnek az MCC nemzetközi kapcsolatai is, többek között a Buckingham Egyetemmel is együttműködnek 

- mondta a főigazgató.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának tiszteletbeli elnöke előadásában arról beszélt, hogy a jövőben az Egyesült Államok és Kína lesz a két világhatalom, mindkettő élen jár az innovációban. Európa nem versenyképes, a nyugati társadalom dekadens, az Európai Unió stagnál - összegezte véleményét.

Kitért arra, hogy az emberiesség és a racionalitás szempontjából is kiemelkedően fontos lenne a béke megteremtése.

A legfontosabb érték az ember és az emberi jellem 

- emelte ki Bogsch Erik. Úgy fogalmazott, az MCC azokra az örök értékekre épít, mint a hagyomány, a kultúra, a tisztesség, a szolidaritás elve és a tízparancsolat szellemisége.

Mark Khater, a Cambridge-i Egyetem Stratégiai és Teljesítményközpontjának vezetője, aki egyben az MCC oktatója, arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy a legnagyobb harcot az életben a saját egójukkal kell majd megvívniuk. Mint mondta, ehhez bölcsességre, bátorságra, igazságszeretetre és mértékletességre lesz szükségük. Azt tanácsolta a diákoknak, hogy ne a „világ tapsát" keressék, hanem értsék meg a dolgok mélységét és olyan teljesítményt nyújtsanak, amivel másokat segítenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában