Közel-keleti konfliktus

2 órája

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah – frissül

Az izraeli–palesztin háború 352. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A lángok megfékezésén dolgoznak tűzoltók egy kigyulladt lakóházban, miután libanoni rakétatámadás érte az észak-izraeli Szafed városát 2024. szeptember 21-én MTI/EPA/Atef Szafadi

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Cikkünk frissül!

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah

Több mint száz lövedékből álló rakétazáport zúdított éjszaka Izraelre a libanoni síita Hezbollah – jelentette a katonai rádió Izraelben vasárnap reggel.

Négy hullámban több mint száz rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi részére Haifáig szombatról vasárnapra virradó éjjel, melyek többfelé személyi sérüléseket okoztak az égből lezuhanó ellenrakéta-töredékek és a becsapódások miatt, és károkat okoztak járművekben, épületekben is.

A légvédelmi riasztások éjjel egykor kezdődtek, és reggel hétig tartottak. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel azt jelentette, hogy elfogták a Libanonból az ország északi részén fekvő civil településekre irányzott lövedékeket. Hangsúlyozták, hogy továbbra is támadják a Hezbollah libanoni célpontjait, és ezen támadások száma várhatóan növekedni fog.

A Hezbollah magára vállalta a rakéták és drónok indítását, s bejelentette, hogy ez volt az első válasz a személyhívókkal és rádió adó-vevő készülékekkel elkövetett támadásokra. Két, Irakból Izrael déli részére lőtt rakétát is elfogott az izraeli légvédelem.

A rakéták Galileát és a Haifától keletre fekvő Jezréel-völgyét célozták meg, több tucatot lőttek ki a légierő ott található Ramat-David bázisa ellen. Beit Searimban eltaláltak egy tehenészetet, nagy számú szarvasmarha megsérült, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Több faluban tüzet okoztak a repeszek és a lakatlan területre érkező, ezért fel nem tartóztatott lövedékek.

Egy 17 éves fiú kora reggel autóbalesetben életét vesztette, amikor a légvédelmi szirénák megszólaltak, és autójával egy kerítésnek ütközött. Haifa mellett, Kirját Bialikban megsérült egy épület és több mellette parkoló autó, és hárman megsebesültek a lezuhanó repeszek nyomán – egy 70 éves férfi közepesen, ketten pedig könnyebben. A lakott területekre irányzott rakéták és drónok túlnyomó többségét elfogta a vaskupola légvédelmi rendszer.

A polgári védelem bejelentette, hogy hétfő estig tanítási szünetet rendeltek el Haifától északra, s a biztonsági helyzet miatt gyülekezési tilalom lépett életbe: nyílt területen legfeljebb százan, zárt helyen tízen tartózkodhatnak együtt. Haifa önkormányzata törölt minden sport- és kulturális tevékenységet intézményeiben. Mindenkinek az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

Szombat este az izraeli hadsereg nagyszabású támadást indított Libanonban, miután a Hezbollah onnan rakétákat lőtt ki. Az IDF a múlt héten az északi határsávba helyezte az addig a Gázai övezetben harcoló 98. hadosztályt, melyhez többek közt ejtőernyős brigád és a kommandós dandár is tartozik. Ezzel csatlakozik a 36-os hadosztályhoz, amely több hónapja az északi határnál állomásozik.

A Hezbollahhal szembeni fokozódó feszültség nyomán korlátozottan tartalékos katonák behívásáról is döntöttek a légvédelmi egységeknél, a polgári védelmi parancsnokságon és az egészségügyi csoportoknál.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában