Európai Parlament

2 órája

Sem jogi, sem anyagi következménye nincs annak, hogy Magyar Péter nem jár be a munkahelyére

Az uniós jog szinte egyáltalán nem szankcionálja, ha egy EP-képviselő rendszeresen távol marad, nem vesz részt a plenáris vagy bizottsági üléseken. Magyar Péter így gyakorlatilag munkavégzés nélkül kap havonta több millió forintnak megfelelő összeget – hívta fel a figyelmet Ifjabb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzet cikkében.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke

Forrás: Origo

Fotó: Polyák Attila

Gyakorlatilag semmilyen jogi következménye nincs annak, hogy Magyar Péter Európai Parlamenti képviselőként egyáltalán nem jár be a munkahelyére, a bizottsági üléseken sem vesz részt, pedig az alkotmányügyi bizottságnak alelnöke is. Nincs konkrét szabály ugyanis arra vonatkozóan, hogy az EP-képviselők hány alkalommal és mennyi ideig hiányozhatnak, miként jogkövetkezmények sincsenek lefektetve – írja a lap.

Az Európai Parlamenti képviselők tiszteletdíja kétszerese egy magyar parlamenti képviselő fizetésének, ennek ellenére a feladatok megfelelő ellátásának kötelezettségéről, illetve annak részleteiről rendkívül csekély mértékben szólnak az uniós jogszabályok

– fogalmazott ifjabb Lomnici Zoltán, kiemelve, hogy míg hazánkban a hatályos jogszabályok egyértelműen rögzítik a képviselők jelenléti kötelezettségét, továbbá szigorú anyagi következményeket határoznak meg arra az esetre, ha egy képviselő nem látja el megfelelően ebbéli feladatát, és igazolatlanul távol marad az ülésektől vagy a bizottsági munkától, addig az uniós jogszabályok elég hiányosak a képviselői feladatok megfelelő ellátásának kötelezettségéről, annak részleteiről, másrészt az igazolatlan távolmaradás esetére egyáltalán nem állapítanak meg anyagi jellegű szankciókat.

Az alkotmányjogász szerint az, hogy egy EP-képviselő nem jár be a munkahelyére, és munkavégzés nélkül kap havonta több millió forintnak megfelelő összeget az európai állampolgárok adójából, morálisan is elfogadhatatlan, mert az ellentétes a közvetett demokrácia alapelveivel.
A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

A mentelmi joga mögé bújik Magyar Péter

Már javában zajlana a hatósági eljárás Magyar Péter ellen, ha betartotta volna a választási kampányban tett ígéretét, hogy nem megy Brüsszelbe, azaz nem veszi fel az európai parlamenti mandátumát, ami együtt jár a mentelmi joggal. A június 9-i választás után nem sokkal ugyanis botrányosan viselkedett az Ötkert nevű szórakozóhelyen, ami miatt rendőrségi, majd ügyészségi nyomozás indult – írja a Magyar Nemzet.

Csütörtökön az is kiderült, hogy hogy lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére.

A nyomozati adatok is megerősítik, amiről a sajtó korábban már beszámolt, hogy Magyar Péter 2024. június 21-én hajnalban egy budapesti klubban szórakozott, ahol mások mellett a sértett is mobiltelefonjával videóra vette őt. Miután a politikus és egyik társa észrevette, hogy a férfi felvételeket készít, szóváltásba keveredett vele. A vita során Magyar hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont, és azt zsebre tette, majd többszöri kérés ellenére sem adta vissza, sőt letagadta, hogy a készülék nála lenne. Miután a szórakozóhelyet elhagyta, a Duna felé indult, többen követték őt, köztük a sértett is, aki hiába próbálta visszaszerezni a telefonját, mert a Tisza Párt elnöke lesétált a vízpartra, és a Dunába dobta a készüléket.

Ez pedig lopás bűncselekményének minősül.

A Tisza Párt elnöke nemcsak az EP-képviselői mandátumával kapcsolatban vezette félre a kampányban a választókat, de a mentelmi jogról is egészen mást mondott akkor, mint manapság. Magyar Péter tavasszal több rendezvényen, lakossági fórumon is hevesen agitált a politikusok mentelmi joga ellen, mondván, hogy meg fogja szüntetni, neki sincs szüksége rá, áll elébe minden peres eljárásnak.

Április 25-én egy fórumon Tamásiban azt mondta ( a videóban 56:12-től): „És eltöröljük a mentelmi jogot természetesen. Semmi értelme. Nyilván van Simonkáknak, Boldogoknak, társaiknak. […] Szóval nyilván a mentelmi jog az egy szükséges rossz. Egyébként vannak olyan országok, ahol ez működik, vannak, ahol nem, nekünk nem lesz rá szükségünk, úgyhogy mi ezt eltöröljük.” 

Később egy derecskei fórumon május 6-án megerősítette a korábbi ígéretét, sőt azt is elmondta, hogy nem veszi fel az EP-mandátumát (a videón 31:17-től): „A mentelmi jogot meg fogjuk szüntetni, ezt már több helyen mondtam. Bár egyébként lehet, hogy nekem például szükségem lenne rá, mert éppen harminc eljárást indítottak ellenem, és nyilván ez lesz a következő két évben is. De ennek ellenére sem fogom felvenni az európai parlamenti képviselői mandátumot, amivel egyébként járna ugyanúgy mentelmi jog.”

További részletek ITT olvashatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában