Az ország legnagyobb közössége

8 órája

Kiadták az egymilliomodik horgászengedélyt

MW

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a horgászat nagykövete (j2) fiatalokkal horgászik a Regőczi Alapítvány által támogatott gyermekek terényi táborozásának programján, a magyarnándori Rézparti víztározónál 2024. július 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Kiadták az egymilliomodik horgászengedélyt – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) vasárnap a csakapeca.hu oldalon. Tájékoztatásuk szerint az egymilliomodik regisztráció tulajdonosa egy 10 éves, Győr-Moson-Sopron vármegyei gyermek, ami azt jelzi, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb ez a szabadidős tevékenység.

Ez az eredmény a horgászok közössége számára óriási mérföldkő és elismerése a kormányzat aktív támogatásának, hiszen a horgászatot népszerűsítő programok sikerességének is köszönhető

– írták. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke a közlemény szerint elmondta:

a horgászat már nem csupán egy hobbi, hanem egy jelentős közösségépítő erő is, amely összeköti a természetet kedvelő embereket.

A MOHOSZ célja, hogy folyamatosan biztosítsák a megfelelő körülményeket a horgászok számára, legyen szó haltelepítésekről, versenyek szervezéséről vagy a fenntartható horgászat támogatásáról. A MOHOSZ már 38 közfeladat ellátására kapott felhatalmazást és a megkapott támogatási és szabályozási lehetőségeivel egységes elvek szerint, átlátható módon segíti a horgászszervezeteket – tette hozzá.

A szövetség elnöke arra is kitért, hogy a kormányzattal közösen dolgoznak a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégián.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a közleményben megjegyezte, Magyarország kormánya az elmúlt években több lépést tett a horgászok érdekében. Példaként említette, hogy

2016-tól megszűnt a kereskedelmi célú halászat, és a MOHOSZ lett a legtöbb hazai vízterület haszonbérlője, a horgászszervezetek pedig ezen vizek halgazdálkodási hasznosítói.

2018-ban online konzultációban kikérték a horgászok véleményét, ez alapján hozták létre a Magyar Horgászkártyát, amellyel az elektronikus ügyintézés útjára lépett a szövetség. Emellett rendszeresen modern eszközökkel segítik a halőri szolgálatok munkáját, valamint a vízi és vízparti környezet fenntartását. Mindezek mellett horgászszövetségi pályázatokkal támogatják a haltelepítéseket, az utánpótlás-nevelést, valamint a versenysportot, a közösségi rendezvényeket, fejlesztéseket is – sorolta a főtanácsadó.

Kiemelték, ezek az intézkedések mind hozzájárultak ahhoz, hogy a horgászat ma már Magyarország legnépszerűbb szabadidős tevékenységévé vált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában