Közel-keleti konfliktus

8 órája

Több mint száz rakétát indítottak Libanonból Izrael felé

Az izraeli–palesztin háború 380. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Romok között kutatnak túlélők után palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő al-Magazi menekülttáborban 2024. október 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Több tízezren tüntettek a tűzszünetért Brüsszelben

Mintegy 32 ezren tüntettek vasárnap Brüsszelben a Gázai övezetben és a Libanonban dúló harcok azonnali leállításáért – jelentette a Belga belga hírügynökség.

A demonstrálók egyúttal felszólították a belga kormányt, ismerje el a palesztin államot és tegyen lépéseket a teljes körű izraeli fegyverembargó érdekében.

Lude de Brabander, a megmozdulás egyik szervezője a sajtónak elmondta, hogy bár az emberek többsége az Európai Unió reakcióit figyeli, ez nem jelenti azt, hogy Belgium ne dönthetne önállóan, példaként pedig Írországot és Spanyolországot hozta fel, ahol a kormányok már elismerték a palesztin államot.

Őrizetbe vettek Berlinben egy férfit, aki gyaníthatóan terrormerényletet tervezett az izraeli nagykövetség ellen

Őrizetbe vettek Berlinben egy líbiai férfit, aki gyaníthatóan terrormerényletet tervezett az izraeli nagykövetség ellen. Marco Buschmann német igazságügyi miniszter ezt ismertetve közölte vasárnap azt is, hogy az izraeli intézmények védelme az ország legfontosabb biztonsági feladatai közé tartozik.

A férfi a rendőrség gyanúja szerint kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel, de merénylettervéről a hatóságok egyelőre nem sokat tudnak saját bevallásuk szerint, csak annyit, hogy lőfegyverrel akart támadni.

A gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe Berlin Bernau nevű peremkerületében. Hétfőn szövetségi vizsgálóbíró elé állítják, és a bíró eldönti, hogy továbbra is őrizetben kell-e tartani. A Bild című lap értesülése szerint egy külföldi hírszerző szolgálat figyelmeztette Németországot a veszélyre. A német terrorelhárítók Sankt Augustin városban is rajtaütést hajtottak végre egy lakásban az üggyel kapcsolatban.

A németországi izraeli intézmények védelme különösen fontos ezekben az időkben, amikor az Izraellel szembeni fanatikus gyűlölet és az antiszemitizmus egyre súlyosabb a világban, és az iszlám terrorizmus folyamatosan talál új támogatókat

– jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Az IDF tovább harcol északi és déli frontján Libanonban és a Gázai övezetben

Több mint száz rakétát indítottak Libanonból Izrael felé, s az izraeli harci gépek az északi és a déli fronton, Libanon mélyén, valamint a Gázai övezetben is célpontokat támadtak vasárnap, a háború 380. napján, vasárnap.

Tűz ütött ki Galilea északi részén a lakatlan területekre becsapódott rakéták miatt. Az észak-izraeli Cfátban tizenöt tűzoltó egység dolgozik az oltáson a szárazföldről és tűzoltó repülőkkel. Kacrinban, a Golán-fennsík legnagyobb városában is légiriadót rendeltek el. A Hezbollah jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy egy Cfát melletti izraeli katonai létesítményt vettek célba.

Az izraeli légierő csapásokat mért a Libanon középső-északi részén fekvő Bekaa-völgyben, és a déli tengerparti Türosz városban is az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia különböző létesítményeire.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője elmondta, hogy megtámadták a Hezbollah hírszerzési főhadiszállását és egy földalatti fegyverkészítő műhelyét Bejrútban. Emellett légicsapással végeztek a Hezbollah három magas rangú tisztjével.

Az izraeli hadsereg (IDF) erői bejelentették, hogy folytatják a harcokat a Gázai övezetben is a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Vasárnap az északi Dzsabálijában, a déli Rafahban és az övezet közepén is zajlottak fegyveres összecsapások.

Az IDF reggel azt közölte, hogy erői több tucat terroristával végezetek Dél-Libanonban és a Gázai övezet különböző részein történt harcokban az elmúlt napon, akik részben személyes tűzharcban, részben légicsapásokban vesztették életüket.

Arról is beszámoltak, hogy az elmúlt napon a légierő 175 célpontot támadott a két fronton, Libanonban és a Gázai övezetben; lőszerraktárakat, Izraelt célzó kilövőállásokat, valamint az ellenséges szervezetek katonai épületeit.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap közleményben tudatta, hogy Izrael „tekintettel van az amerikai kormányra, de nemzeti érdekeinek megfelelően fog döntéseket hozni”. Benjámin Netanjahu miniszterelnök szóvivője Donald Trump korábbi nyilatkozata nyomán adta ki közleményét. Trump ugyanis azt mondta, hogy szerinte Netanjahu „nem hallgat Bidenre, és ezért Izrael sokkal erősebb helyzetben van, mint három hónappal ezelőtt”.

Izraeli támadások érték ismét a Gázai övezetet és Dél-Libanont

Az izraeli hadsereg offenzívájában a Gázai övezet északi részén lévő lakóházakat támadott vasárnapra virradóra, és ennek legkevesebb 87 halálos vagy eltűnt áldozata van – közölte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet működtette gázai egészségügyi minisztérium. További negyven ember megsebesült a Bét-Lahíja város elleni támadásban – tették hozzá.

A minisztérium szerint az izraeli offenzíva kezdete óta –amelyet a Hamász Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása váltott ki – már 42 603 palesztin vesztette életét, és 99 795 megsebesült. A minisztérium statisztikáiban nem tesz különbséget a Hamász fegyveresei és a civilek között.

Az izraeli hadsereg a Hezbollah libanoni síita milícia elleni offenzívájában több tucatnyi helységet támadott Libanon déli részén vasárnapra virradóra, különösen Nabatíje várost, ezt immár harmadszor egy héten belül az ANI libanoni hírügynökség jelentése szerint. Harci gépek hétszer mértek csapást a városra most – tette hozzá a hírügynökség.

Nabatíje polgármestere is meghalt az egyik izraeli támadásban a héten, a múlt héten pedig a város piaca semmisült meg. Az Irán támogatta Hezbollah mellett a vele szövetséges Amal mozgalomnak is jelentős befolyása van a város életére – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Vasárnapra virradóra azonban mintegy ötven másik dél-libanoni várost vagy falut is támadott Izrael, valamint a főváros, Bejrút két déli kerületét – tette hozzá az ANI. Bejrút déli részén van a Hezbollah központja, ezt a városrészt számtalan izraeli támadás érte már a mozgalom elleni hadjáratban.

A Hezbollah azt közölte, hogy súlyos rakétatámadás-sorozatot indítottak vasárnap a Száfed észak-izraeli város keleti részén lévő katonai támaszpont ellen. A milícia állítása szerint már hetedszer támadta Száfedet és környékét.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában