Közel-keleti konfliktus

3 órája

A Hamász nyitott lehet a túszalkura – frissül

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok hozzátartozói és támogatóik követelik a túszok azonnali elengedését és a gázai fegyverszünet megkötését a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. október 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Cikkünk frissül

A Hamász palesztin terrorszervezet nyitott lehet egy túszalkura 

A hírt  a szervezet egyik vezető tisztségviselője. Korábban Egyiptom kétnapos tűzszünettel kísért szűk körű túszcserére tett javaslatot – számolt be a Magyar Nemzet.

Nyitott lehet a megegyezésre a tavaly októberi támadás során a Gázai övezetbe hurcolt túszok ügyében a Hamász palesztin terrorszervezet – hintette el a csoport katari székhelyű politikai irodájának magas rangú tagja, Huszám Badran.

Követeléseink világosak és ismertek, és megállapodásra lehet jutni, feltéve, hogy Netanjahu továbbra is tartja magát ahhoz, amiben már megállapodtunk

– idézi Badrant az izraeli napilap, aThe Times of Israel nyomán a cikk.

Korábban Egyiptom egy olyan javaslatot fogalmazott meg, amely kétnapos tűzszünet mellett négy izraeli túsz kicserélését javasolja néhány palesztin fogolyra, amit tíznapos tárgyalások követnének – írta a Reuters hírügynökség. Az azonban nem világos, hogy a Hamász ebbe a javaslatba lenne-e hajlandó belemenni.

Iráni külügyminisztérium: Irán „minden rendelkezésére álló eszközt” be fog vetni, hogy válaszoljon az izraeli támadásra

 Irán „minden rendelkezésére álló eszközt” be fog vetni, hogy válaszoljon az iráni katonai célpontok ellen a hétvégén végrehajtott izraeli támadásra – közölte hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Irán minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni, hogy határozott és hatékony választ adjon a cionista rezsimnek

– jelentette ki Eszmáil Bahái a televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatón.

További részleteket nem említve annyit tett hozzá, hogy az iráni válasz természete az izraeli támadás természetétől függ.

Irán korábban a támadást bagatellizálva arról számolt be, hogy csak korlátozott károkat okozott, Joe Biden amerikai elnök pedig a konfliktus eszkalációjának megakadályozására szólított fel.

Ali Hamanei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője vasárnap közölte: az iráni illetékesek feladata, hogy meghatározzák, hogyan lehetne a legjobban demonstrálni Irán erejét Izraelnek. Ugyanakkor hozzátette, hogy az izraeli támadást nem kell „sem alábecsülni, sem felnagyítani”.

Az izraeli légierő szombatra virradóra három hullámban indított támadást iráni rakétagyártó üzemek és más célpontok ellen Teherán közelében és Irán nyugati részén – közölte az izraeli hadsereg.

Irán támogatja a Hezbollahot, amely Libanonban harcol az izraeli erőkkel, valamint a Hamász palesztin terrorszervezetet, amely a Gázai övezetben harcol Izrael ellen.

Ez történt vasárnap: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában