Máriapócs

2 órája

Nagy-Vargha Zsófia: a fiataloknak szükségük van a közösségekre

A fiataloknak szükségük van a közösségekre, a közösségi életre - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócson.

MW

Nagy-Vargha Zsófia

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Nagy-Vargha Zsófia az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség őszi hétvégéjének alkalmából tartott beszélgetés előtt újságíróknak elmondta: az elmúlt tizenöt-húsz évre visszatekintve bebizonyosodott, hogy a fiataloknak ez az egyik legfontosabb igényük. A korábbi koronavírus-járvány és a jelenleg a szomszédban folyó háborúval terhelt, zűrzavaros időszakok pedig "megtépázzák őket lelkileg, emiatt egyfajta érzelmi hullámvasúton ülnek" - tette hozzá.

Ilyenkor van igazán szükség fogódzkodókra, arra, hogy a gyökerekhez nyúlhassanak és tartozhassanak 

- hangsúlyozta a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy az ifjúságkutatások eredményei is ezt támasztják alá.

Nagy-Vargha Zsófia kifejtette: a fiatalok általában azt szokták mondani magukról, hogy magányosak, hiányoznak nekik a közösségek, ezért a kormánynak ezeket a közösségeket kell támogatnia, erre pedig nagyon sok jó gyakorlat van.

Jelezte ugyanakkor:

 nem a kabinetnek kell megmondania, hogy a fiatalok hogyan és mit csináljanak, hanem az adott közösségekre kell bízni a szervezet építését és a programok megvalósítását.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a fiatalok korán megtanulják érdekeik képviseletét, és ezt később, felnőttkorukban kamatoztassák.

A tapasztalatok szerint 

a fiatalok aktívak az önkéntességben, jellemzően a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkoznak szívesen,

 viszont a politikai és pártpolitikai kérdések „egy kicsit" távol állnak tőlük - mondta. Nagy-Vargha Zsófia szerint ha megtanulják az érdekeket ügyek alapján képviselni, akkor az is elérkezhet egyszer, hogy a közügyekkel is aktívabban foglalkozzanak.

Újságírói kérdésre a kormánypárti politikus elmondta,

 a kabinet több programmal támogatja a fiatalokat, ilyen például a középfokú intézményekben utolsó évfolyamon tanulóknak a jogosítvány megszerzésének támogatása, a 25 év alattiakat érintő szja-mentesség, a nyelvvizsga támogatása és a tehetséggondozó programok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában