Visszaélések

3 órája

Romániai nagykoalíció felbontását jelentette be a kisebbik kormánypárt elnöke

Hatalmi visszaéléssel vádolta meg a Marcel Ciolacu román miniszerelnök által vezetett Szociáldemokrata Pártot (PSD) és bejelentette a bukaresti nagykoalíció felbontását hétfőn Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

MW

Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Mihailescu

Ciuca szerint a román demokráciát kérdőjelezi meg, hogy a kilenc tagból álló alkotmánybíróság öt bírája, akik közül ötöt a PSD jelölt, szavazattöbbséggel kizárta az elnökválasztásból szombaton Diana Sosoaca EP-képviselőt.

A PNL elnöke szerint a visszaélés és az állampárti viselkedés a szociáldemokraták DNS-ében van. 

Ma egy politikai ellenfelet iktat ki, holnap egy másikat, holnapután már sajtótermékeket fog elhallgattatni végül az egész román államot maga alá gyűri

– ecsetelte a Facebookon közzétett videóüzenetében a PNL elnöke.

Hozzátette: a PNL a választásokig a kormányban marad, hogy a további visszaéléseket megakadályozza, de a PSD-PNL koalíció közös útja véget ért. Úgy vélte, a PSD szeretne egyedül kormányozni, hogy progresszív adót vezessen be, hogy kiterjessze befolyását az igazságszolgáltatásra és a közpénzeket pártklientúrához irányítsa és populista célokra használja. 

Ez azonban nem fog megtörténni

– fogadkozott a PNL elnöke.

Kifejtette: 

felelőtlenség lenne magára hagyni a PSD-t a kormányban, a PNL „nem hagyja el a harcteret”, meg fogja akadályozni, hogy a PSD hatalmával visszaélve próbálja megnyerni a választásokat.

Ciuca szerint a szélsőséges nézetek, a sovinizmus és antiszemitizmus terjedését törvényes és demokratikus eszközökkel kell megfékezni, és meg kell győzni a románokot, hogy demokratikus alternatívákra szavazzanak. 

A PNL nem egy szélsőséges politikussal, hanem a demokrácia alapelvével vállal szolidaritást az alkotmánybíróság döntése kapcsán

– hangoztatta a PNL elnöke és államfőjelöltje.

A többi párt által szélsőségesnek tartott SOS Romania elnökét, a botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselőt szombaton zárta ki elnökjelöltek közül az alkotmánybíróság. 

A hétfő este közzétett indoklás szerint azért, mert Sosoaca nyilatkozataiban következetesen az ország demokratikus berendezkedésének megváltoztatására, alkotmányos rendjének megsértésére bíztatja követőit.

A taláros testület szerint bár az államelnöki esküt csak megválasztása után teszi le a győztes jelölt, az abban foglaltak a jelöltség iktatásának elengedhetetlen feltételei. Ebben az értelemben a választás és megválasztás alkotmányos szabadsága nem korlátlan és nem terjedhet odáig, hogy olyan jelölt indulhasson az államfői tisztségért, aki eleve ellentmond az államelnöki eskünek.

Romániában valamennyi parlamenti párt megütközéssel fogadta, többségük pedig élesen bírálta az alkotmánybíróság példa nélküli döntését, arra hivatkozva, hogy a megválaszthatóság alkotmányos joga még a szélsőségeseket is megilleti.

A jobboldali pártok szerint a döntés a PSD-nek kedvez, mivel Sosoaca kiiktatásával az eddig megosztott szélsőségesen nacionalista tábor szerintük George Simionra, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökére fog szavazni. Ezáltal megnövekedne az esélye annak, hogy az elnökválasztás második fordulójában Marcel Ciolacu a számára „legkényelmesebb” ellenféllel kerüljön szembe.

Romániában az utóbbi harminc éveben csak akkor nyert a baloldal elnökválasztást, amikor 2000-ben Ion Iliescu a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt elnökével, Corneliu Vadim Tudorral került szembe a második fordulóban, így a jobboldali pártok nem foghattak össze ellene.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában